Šalmanasar I

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Šalmanaser I.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kralj Šalmanasar I, ispred asirskog hrama prosipa pesak osvojenog grada.

Šalmanasar I. (akadski: Šulmanu-ašaridu; na srpskohrvatskom se još naziva i Salmanasar I.) bio je asirski kralj od 1263. do 1233. pne.

Bio je sin Adad-nirarija I., te je svoga oca naslijedio na kraljevskom prijestolju. Poveo je više vojnih pohoda protiv Aramejaca u sjevernoj Mezopotamiji, pripojio dio Cilicije u Asirskom carstvu i utemeljio asirske kolonije u Kapadociji u Maloj Aziji.

Prema kraljevskim ljetopisima otkrivenim u Ašuru, u prvoj je godini svoje vladavine osvojio osam zemalja na sjeverozapadu, te uništio utvrdu, imenom Arinu, čiji je prah donio u Ašur. U drugoj godini vladavine pobijedio je Šatuaru, kralja Hanilgalbata, te njegove saveznike, među kojima su bili i moćni Hetiti. Ostatke kraljevstva Mitani uključio je u Asirsko carstvo, a u svojim se natpisima hvali kako je na jedno oko oslijepio barem 14.400 Mitanijaca koje je odveo u zarobljeništvo.

U Hanigalbatu imenovao je jednog od članova svoje kraljevske obitelji upraviteljem (akadski: šukalu rabiu), te više upravitelja u gornjoj Mezopotaimiji, posebice u dolini Kabur.

Izgradio je palače u Ašuru i Ninivi, te obnovio hram u Ašuru. Utemeljio je i grad Nimrod.

Na kraljevskom prijestolju naslijedio ga je sin Tukulti-Ninurta I.

Povezano[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Adad-nirari I
Kralj Asirije
1263. pne.–1233. pne.
Slijedi:
Tukulti-Ninurta I