Šablon:IČ – Tradicionalna medicina

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Šablon:IČ-Tradicionalna medicina)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Meningitis
Tradicionalni pristup
liječenju trudnice

Tradicionalna (komplementrana i alternativna) medicina je zravstvena praksa, pristupi, znanja i verovanja koja se odnose na preparate biljnog, mineralnog ili životinjskog porekla, duhovnu terapiju, kao i manualne tehnike i vežbe koje se primenjuju pojedinačno ili u kombinaciji u svrhu lečenja, dijagnostikovanja i sprečavanja bolesti, odnosno radi očuvanja dobrobiti. Ovaj termin i njegovu definiciju u zvaničnu upotrebu je uvela Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U stručnoj javnosti se, najčešće, globalno koristi akronim komplementarna i alternativna medicina (KAM) (engl. CAM -complementary and alternative medicine). KAM se odnose na veliki broj u praksi primenjenih oblika zdravstvene zaštite, koji nisu deo sopstvene tradicije te zemlje i nisu integrisani u dominantni sistem zdravstvene zaštite.

U suštini radi se o tri sinonima, koji se međusobno razlikuju po različitim naglascima. Termin tradicionalna medicina ima naglasak na drevnim terapijama koje su svojstvene određenim kulturama, i doslovno govoreći, on ne podrazumeva nove terapijske sisteme i prakse novije ili slične prirode. Termin komplementarna medicina prvenstveno ukazuje na određen stepen majorizacije, odnosno na mogućnost da se određeni komplementarni sistemi i prakse koriste kao dopuna terapijskih procedeura zvanične medicine. Termin alternativna medicina ima naglasak na terapijskim sistemima i metodama koji su izraz holografske paradigme, što znači da su zasnovani na viđenjima sveta i čoveka koji su drugojačiji od moderne kartegijanske paradigme. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Meningitis · Velika Kolumbija · The Deer Hunter