Šablon:IČ – Sovjetska invazija Poljske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Šablon:IČ-Sovjetska invazija Poljske)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sovjetska invazija Poljske bila je sovjetska vojna operacija koja je započela bez formalne objave rata 17.9. 1939. Tog dana - 16 dana nakon njemačke invazije Poljske - SSSR je i sam otpočeo svoju invaziju sa istoka. Invazija je završila 6.10. podjelom i aneksijom cijele Poljske između Trećeg Reicha i SSSR-a.

Početkom 1939., SSSR je ušao u pregovore sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom, Poljskom i Rumunjskom kako bi uspostavio savezništvo protiv Trećeg Reicha. Pregovori su propali jer je SSSR zahtijevao da Poljska i Rumunjska daju sovjetskim vojnicima slobodan prolaz kroz njihov teritorij kao dio ugovora o kolektivnoj sigurnosti. Propast pregovora je dovelo do toga da se SSSR okrenuo Trećem Reichu sa kojim je sklopio pakt Ribbentrop-Molotov 23.8.; to je bio pakt o nenapadanju sa tajnim protokolima u kojim bi te dvije države napale druge u istočnoj i sjevernoj Evropi, koje bi podelile na njemačke i sovjetske sfere interesa. Tjedan dana nakon potpisivanja pakta, njemačka vojska je izvršila invaziju Poljske sa sjevera, juga i zapada. Poljske snage su se tada povukle na jugoistok gdje su se pripremale za dugu odbranu i čekale na francusku i britansku pomoć i pojačanje. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Građanski rat u Vizantiji (1341–1347) – IHF Svjetsko prvenstvo 2015. – Ropstvo u staroj Grčkoj

ArhivaPrijedlozi