ŠK Zagreb

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
ŠK Zagreb
Športski klub Zagreb
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Osnivanje 1919.
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući


Športski klub Zagreb osnovan je u u 1919. godine pod imenom Športski klub Plamen. Klub je osnovan na inicijativu Franje Biščana, Stjepana Čižmeka i Kolomana Sovića u gostionici Amerikanac na Tratinskoj cesti.


Povijest kluba[uredi - уреди | uredi kôd]

U dvorištu zgrade tesarskog obrtnika Franje Biščana i stolarskog obrtnika Artura Gabrona na Tratinskoj cesti 9 u ljetnim mjesecima 1919. godine okupljala se omladina i igrala nogomet. Igranje nogometa kasnije se preselilo na Opatičku livadu, na početku današnje Tratinske i Kranjčevićeve ulice. Veliko zanimanje za nogometom dovelo je do osnivanja kluba pod imenom Športski klub Plamen. Tadašnje vlasti nisu odobrile naziv kluba, te je na ponovnom sastanku odlučeno da se klub nazove Športski klub Zagreb. Klub je 1920. godine postao član Zagrebačkog nogometnog podsaveza, a do 1941. godine igrao je u prvenstvima II. i III. razreda Zagrebačkog nogometnog podsaveza. U proljeće 1941. godine tadašnji Povjerenik za šport u NDH prisilno je ujedinio klub sa Viktorijom u klub naziva Krešimir koji ubrzo mijenja naziv u HŠK Viktorija. Posljednju natjecateljsku utakmicu klub je odigrao 23. ožujka 1941. godine i pobijedio Derby s 2:1.


Zanimljivo[uredi - уреди | uredi kôd]

U isto vrijeme je osnovan još jedan klub s nazivom Zagreb, te je dogovoreno da se međusobnom utakmicom odluči kome će pripasti taj naziv. Prva utakmica je odigrana na Opatičkoj livadi, a druga na vojnom vježbalištu na Črnomercu. ŠK Plamen je pobijedio obje utakmice, te je dobio pravo nositi naziv ŠK Zagreb.


Ostali nogometni klubovi s nazivom Zagreb[uredi - уреди | uredi kôd]


Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]