Đuro Blažeka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Đuro Blažeka (rođen 8. april 1968, Prelog Hrvatska) hrvatski je lingvist, učitelj, leksikolog, leksikograf i stručnjak kajkavštine.

Rođen je u međimurskom Prelogu, gdje završio i osnovnu školu 1982. godine. 1992. godine diplomirao je u Zagrebu. Za kratko vreme je išao u Salzburg da se uči nemački jezik. Od 1992. do 1998. studirao je lingvistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1998. godine magistrirao je s temom Govor Preloga i 2004. godine obranio je doktorski rad Govori Međimurja. Od 1992. do 1999. predavao je hrvatski jezik po zagrebačkim gimnazijama i dobio mjesto predavača u Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu. Od 1. oktobra 2009. do 30. septembra 2012. bio je član Vijeća društveno-humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu. 18. februara 2015. imenovan je od Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj na dužnost člana Matičnog odbora za područje humanističkih znanosti.

Đuro Blažeka bavi se dijalektologijom, leksikologijom i pseudoanalogonimijom. Autor je 5 knjiga i pedesetak znanstvenih radova od kojih su mnogi objavljeni u lingvističkim časopisima u Hrvatskoj i Mađarskoj. Doprinosio je napisanju dijalektoloških rečnika iz Međimurja, Pomurja i Podravine. Sudjeluje kao suradnik i na mnogim drugim znanstvenim projektima, a najvažniji su Hrvatski jezični atlas, Istraživanja kajkavskog narječja, Hrvatske kajkavske leksicke studije, Hrvatska ekonimija. Više je puta bio gost predavač u Mađarskoj (Budimpešta, Pečuh, Szombathely) i Bosni (Bihać). U nekoliko je navrata organizirao usavršavanje hrvatskog jezika budućih učiteljica hrvatskog jezika u Mađarskoj.

2014. adaptirao je na ludbreško-kajkavski govor u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku drame Vučjak Miroslava Krleže.

Intenzivno se bavi i šahovskom pedagogijom. Oženjen je i otac četvero dijeta. Danas živi u Zagrebu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]