Đorđe Karaklajić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Đorđe Karaklajić
Lični podaci
Datum rođenja(1912-03-24)24. 3. 1912.
Mjesto rođenjaUžice, Kraljevina Srbija,
Datum smrti3. 4. 1986. (dob: 74)
Mjesto smrtiBeograd, SR Srbija, SFRJ,
Zanimanjekompozitor, muzičar
Muzički rad
Žanrnarodna muzika, džez

Đorđe Karaklajić (Užice, 24. mart 1912Beograd, 3. april 1986) bio je srpski kompozitor, dirigent, aranžer, muzički urednik Radio Beograda.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1912. godine u Užicu. Dečačke i gimnazijske dane Đorđe je proveo u rodnom gradu. Po završenoj gimnaziji, došao je u Beograd na studije prava, ali mu muzika i violina i dalje nisu davale mira. Uskoro postaje član studentskog džez-orkestra Džoli bojs (Jolly Boys). Godine 1933. otvaraju mu se vrata Radio Beograda. Postaje povremeni, honorarni violinista u Narodnom orkestru Vlastimira Pavlovića Carevca.

Saradnja sa ovim bardom naše narodne muzike, kao i sa drugim vrsnim muzičarima i radio-pevačima, za Đorđa je bila veoma dragocena. Ubrzo dolazi burna 1941. godina i odlazak u ratno zarobljeništvo, gde provodi pune četiri godine po logorima širom Nemačke. Imao je sreće da tu upozna profesora Predraga Miloševića, istaknutog kompozitora i dirigenta, koji mu je i u tim teškim vremenima pomogao da proširi i obogati svoje muzičko znanje.

Posle oslobođenja 1945. godine, dolazi u Radio-Beograd i zapošljava se u Redakciji narodne muzike. Vremenom postaje i njen urednik, a uporedo počinje i njegov stvaralački rad — kompozitorski, dirigentski i etnomuzikološki. Osniva veliki narodni orkestar Radio-Beograda i grupu pevača, te postaje i njihov prvi dirigent. Okupio je nenadmašnu, "zlatnu" generaciju radio-pevača, kojoj su pripadali: Danica Obrenić, Dušica Stefanović, Anđelija Milić, Radmila Dimić, Vule Jevtić i drugi. Vredno i predano sakuplja narodne i gradske pesme, kao i kola, umetnički ih obrađuje, snima ih za radio-programe i našu diskografiju i štampa ih u brojnim zbornicima i zbirkama. Komponovanje muzike za mnoge pozorišne predstave, za filmove i televiziju, za značajne festivale i smotre, kao i njegov angažovani rad u Udruženju i Savezu kompozitora — deo su njegove svakodnevne aktivnosti. Pred kraj radnog veka sa mladalačkom energijom i entuzijazmom oformio je vrsnu žensku grupu "Šumadija" sa kojom je radio i nastupao i kao penzioner, sve do smrti, koja ga je zadesila 1986. godine u Beogradu.

Reference[uredi | uredi kod]

  • Đorđe Karaklajić | RAZGRANALA GRANA JORGOVANA | Za izdavača Ljubiša Stojanović, direktor | Nota 1991, Knjaževac

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]