Đorđe Ćurčija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Đorđe Obradović
Ђорђе Обрадовић
? – 1804
Mjesto rođenja Bosut, Habsburška Monarhija
Mjesto smrti Novo selo, Osmansko Carstvo
Pripadnost Srbin
Bitke/ratovi Prvi srpski ustanak (1804-1813)

Đorđe Obradović († 1804. u Novom selu), poznat kao Đorđe Ćurčija ili Đorđe Ćurta, bio je jedan od vođa u Prvom srpskom ustanku u godini 1804.

Istorijska zbivanja[uredi | uredi kod]

Đorđe Ćurčija je rođen u mestu Bosutu na Savi, na tadašnjem austrijskom području, a kada je bio dete porodica mu se preselila u Smederevski sandžak. Jedno vreme je bio ćurčija (krznar) u Krupnju, a zatim je postao odmetnik i harambaša i bio čuven u Podrinju odnosno u dolini reke Drine.

Kada je u februaru 1804. čuo za napad na dahije u Valjevu i Šumadiji, pridružio je se pobuni, ali je već u prvim danima pokazao izvesnu samovolju. U bitci kod Čokešine (april 1804) nije učestvovao zbog svađe sa Jakovom Nenadovićem, jednim od najistaknutijih vođa ustanka u zapadnoj Srbiji, ali se odmah potom borio protiv Turaka u Beogradu i pri zauzimanju Požarevca. Tu je ponovo došao u sukob sa Nenadovićem, a i sa Karađorđem, pa je se sa svojim ljudima povukao u Mačvu. Zagospodario je Jadrom, Rađevinom i skelom prema Mitrovici i odatle je na svoju ruku vodio borbu s Turcima. U to vreme njegov pisar je bio mladi Vuk Karadžić.

Zbog svoje naravi i tu je došao u sukob sa Nikolom Grbovićem i Lukom Lazarevićem, a zbog prodora Turaka u dolinu Drine, oni su ubrzali odluku o njegovom uklanjanju. U leto 1804. iznenada je napadnut u Novom Selu kod Loznice, gde su ga ubili meštani koji su podržavali Jakova Nenadovića.

Povezano[uredi | uredi kod]