Čvarakfest

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Žiri ocjenjuje čvarke na 1. Čvarakfestu (snimio: Rajko Cicak)

Čvarakfest je takmičenje u spravljanju (topljenju) čvaraka koje je prvi put organizovano 6. XII. 2009. godine u baranjskom etnoselu Karancu, a u sklopu Zimskog vašara u Karancu.

Prvi Čvarakfest[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi Čvarakfest organizovan je na poljani kod katoličke crkve (na kojoj se uvijek održavaju karanački vašari) s početkom u 10 sati. U spravljanje (topljenje) čvaraka uključilo se 10 (kako ih novinari nazvaše) čvarak-majstora iz Baranje i Osijeka. Najboljim čvarcima stručni je žiri proglasio čvarke koje je napravila ekipa karanačkog etnorestorana "Baranjska kuća". Drugi najukusniji čvarci bili su oni karanačkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) "'Tri mudraca", a treće je mjesto zauzeo Robert Dokletal.

Na Zimskom vašaru i Čvarakfestu tog je dana bilo oko 2.000 gostiju, a svi istopljeni čvarci odmah su prodani zainteresovanim gostima.

Drugi Čvarakfest[uredi - уреди | uredi izvor]

Drugi Čvarakfest održan je u nedjelju, 12. XII. 2010. godine. Na njemu se okupilo 13 "majstora od čvaraka". Oni su pred četveročlanim žirijem sastavljenim od dobrih "čvarkoznalaca" (izraz iz "Glasa Slavonije") morali pokazati tko je najbolji. Pobijedio je jedanaestogodišnji (!) Luka Piljić, sin Marka Piljića, vlasnika karanačkog smještajnog kapaciteta "Ivica i Marica".

Treći Čvarakfest[uredi - уреди | uredi izvor]

Treći Čvarakfest održan je u nedjelju, 27. XI. 2011. godine, okupivši dvadesetak "čvarak-majstorima", koji su svoje kotlenke potpalili u ranim prijepodnevnim satima te ih napunili potrebnim sastojcima i krenuli u topljenje čvaraka. Glavni im je cilj bio dokazati da tradicija ne izumire te da su mast i čvarci ukusni i traženi proizvodi baranjskih svinjokolja, a usput su mogli osvojiti nagradu od 500 kuna i tri gajbe piva.

Nakon preglasavanja, žiri je odlučio da je "najčvarak" - kao i prethodne godine - istopio Luka Piljić, 12-ogodišnji sin Marka Piljića, vlasnika karanačkog seoskog gospodarstva "Ivica i Marica". Druga je bila obitelj Novačić iz istoimenog popovačkog seoskog gospodarstva, a treća ekipa Sokač-Kovač.

Četvrti Čvarakfest[uredi - уреди | uredi izvor]

Četvrti Čvarakfest bio je planiran za subotu, 8. XII. 2012. godine, ali je otkazan zbog loših vremenskih uslova i izrazito niskih temperatura.

Peti Čvarakfest[uredi - уреди | uredi izvor]

Napomene[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Ta gastromanifestacija najavljena je (npr. na službenom plakatu) kao "1. Čvarak fest : natjecanje u spravljanju čvaraka", što znači da organizatori planiraju njeno održavanje i na sljedećim karanačkim zimskim vašarima.
  • U novinama i drugim medijima ime manifestacije piše se na tri načina: "Čvarak fest" (kako je napisano na službenom plakatu), "Čvarak-fest" i "Čvarakfest". Opravdaniji je treći način pisanja.
  • U Baranji se čvarci prave topljenjem masti pa je spravljanje čvakara opravdano nazivati topljenjem čvaraka, a ne prženjem (kako ga ponekad nazivaju u novinama) jer se čvarci i ne prave prženjem, nego kuhanjem.

Fotogalerija[uredi - уреди | uredi izvor]

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]