Čudotvorni mač

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čudotvorni mač
RežijaVojislav Nanović
ScenarioJugoslav Đorđević
Vojislav Nanović
UlogeRade Marković
Vera Ilić-Đukić
Milivoje Živanović
Marko Marinković
Mihajlo Bata Paskaljević
Pavle Vujisić
MuzikaMihajlo Vukdragović
DistribucijaZvezda film
Datum(i) premijere1950.
Trajanje101 min.
ZemljaSocijalistička Federativna Republika Jugoslavija FNR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski
' na Internet Movie Database

"Čudotvorni mač" je jugoslavenski film fantastike iz 1950. kojeg je režirao Vojislav Nanović prema scenariju kojeg je supotpisao sa Jugoslavom Đorđevićem, zasnovanog na srpskom folkloru. Glavne uloge tumače Rade Marković, Vera Ilić-Đukić, Milivoje Živanović i Marko Marinković. Kao jedan od rijetkih jugoslavenskih filmova iz žanra fantastike, film je stekao kultni status.

Radnja[uredi | uredi kod]

Srednji vijek. Dječak Nebojša i njegov djed Ivan love negdje po šumi prekrivenoj snijegom. Nebojša se izgubi sa psom te naiđe do neke napuštene kule iz koje dopire tajnovit glas iz nekog bureta. Glas ga moli da mu netko da vode, pa ga Nebjoša posluša. Nakon toga, bure se raspadne a iz njega pobjegne zatočeni Baš Čelik, koji dječaka protjera iz kule. Puno godina kasnije, Nebojša je odrastao mladića te je zaprosio dugogodišnje ljubav, Vidu. Na njihovom vjenčanju, ljubomorni Gricko je naišao na Baš Čelika i njegovu vojsku, te ih usmjerio prema svadbi. Baš Čelik obavijesti ljude da su sada njegovi robovi te uzme Vidu za sebe, a demonstrira da ga se običnim mačem ne može ubiti.

Nebojša završi u tamnici u kuli zlikovca, no tamo naiđe na starca koji mu ispriča da se Baš Čelik može jedino ubiti čudotvornim mačem te mu da upute kako ga nabaviti. Posjetivši ga da ga je kao dječak spasio, Baš Čelik oslobodi Nebojšu iz tamnice. Dok Vida odužuje brak sa Baš Čelikom, Nebojša nakon dugog puta stigne do pečine vještice te prihvati zadatak čuvanja njene kobile. Ova se pretvori u ribu i sakrije u jezeru, međutim Nebojša ju nađe jer je jednom šaranu prije spasio život a sada mu je rekao gdje se sakrila. Vještica mu potom da konja po želji te mu ispriča da je čudotvorni mač u dalekom carstvu. Jednom tamo, otkriva se da je prije godinu dana umro kralj te da carica sada održava natječaj za novog, a može se kandidirati svatko. Odgovorivši na pitanje da su istina, ljubav i sloboda najbitniji na svijetu, Nebojša se kvalificira i pobjedi u natjecanju iz luka i strijele, te osvaja čudotvorni mač i napušta kraljevstvo. Vrati se u svoj rodni kraj, sakupi dovoljno ljudi i napadne kulu u kojoj ubija Baš Čelika i oslobađa Vidu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Rade Marković Nebojša
Vera Ilić-Đukić Vida
Milivoje Živanović Baš-Čelik
Marko Marinković Deda Ivan
Mihajlo Bata Paskaljević Gricko
Milan Ajvaz Vidin otac
Ljubiša Jovanović Kovač
Miroslav Belović
Jovan Nikolić
Danica Obrenić
Persida Orlić
Ljubiša Pavlović
Ivan Predić
Nađa Regin
Aleksandar Stojković
Miodrag Veselinović
Pavle Vugrinac
Pavle Vujisić Vitez
Vilma Žedrinski Carica
Stevo Žigon Vitez strelac
Zora Zlatković Baba

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Kao lokacija na kojoj su snimane scene natjecanja u dalekom carstvu poslužila je Pulska arena.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]