Činč

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Činč
Koncert grupe Činč u DK "Studentski grad". 5. maj 2008.
Koncert grupe Činč u DK "Studentski grad". 5. maj 2008.
Podaci
Mesto Flag of Serbia.svg Srbija, Beograd
Žanr Psihodelični folk
Kamerni pop
Vodviljski pank
Komedi rok
Eklektični fjužn
Interaktivni fišn
Fender presižn[1]
Aktivni period 2001. — do danas
Izdavačka kuća Amorfon, Tokio, 2004, 2006.
Templum, Skoplje, 2003.
Listen Loudest, Zagreb, 2007.
Članovi
Luka Stanisavljević
Đorđe Ilić
Irena Vanić
Srđan Stojanović
Vebsajt cincplug.com

Činč je beogradski bend koji su 2001. osnovali Đorđe Ilić i Luka Stanisavljević koji su par godina pre toga svirali zajedno pod imenom Čudan Šimijev Bend.[2] Grupi se kasnije priključuju Irena Vanić (2003) i Srđan Stojanović (2004). Činč odlikuju čudni tekstovi, sofisticirane melodije i osobeno scensko ponašanje.[3] Uz naziv grupe često stoji i apozicija ugledni beogradski bend[1][4].

Grupa često nastupa u kulturnim centrima, bibliotekama, galerijama, radio stanicama i u beogradskoj Botaničkoj bašti. Činč je sarađivao i svirao s umetnicima, performerima i multimedijalnim umetnicima kao što su Jošio Mačida (町田 良夫 Yoshio Machida), Marko Brecelj (eks-Buldožer), Saša Marković Mikrob, strip-radionica „Šlic“[3], Ilegalni poslastičari[5], Kornet [6] i drugi.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

U intervjuu za Amorfon koji je u junu 2004. dao Luka Stanisavljević kaže da su on i Đorđe Ilić zajedno svirali deset godina. Počeli su kao pank bend, da bi prešli na neku vrstu mančesterskog stila sa tragovima novog američkog roka. Na početku su imali i bubnjara ali ih je on napustio. Umesto da traže drugog, počeli su da sviraju svoje pesme u akustičnom stilu. Kako im se novi zvuk dopao, Đorđe je prešao na akustičnu gitaru, a Luka je počeo da vežba pravljenje žičanih aranžmana. Nakon toga počeli su da prave koncerte na tihim mestima kao što su biblioteke.

Irena Vanić je Luku i Đorđa već poznavala preko Horkestra, gde su zajedno pevali. Godine 2002. pozvali su je da gostuje u bendu, a kako im se njeno pevanje dopalo, od 2003. postaje stalni i pretežno glavni vokal.[7] Irena je upoznala violinistu Srđana Stojanovića s ostatkom benda, kome se priključio 2004. godine.[8]

Diskografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Činč:
Mornar Popeče
Pesma je prvi put objavljena 2003. na albumu Ponašanje. Ovo je verzija iz 2007. godine iz zbirke pop i rok pesama Šta treba maloj deci

Albumi:

Učešće na kompilacijama:

Članovi benda[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Luka Stanisavljević — bas, gitara, glas, matrice
  • Đorđe Ilić — gitara, glas, perkusije
  • Irena Vanić — glas
  • Srđan Stojanović — violina, perkusije, glas

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]