Čili

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čili paprika

Čili (chilli) je plod različitih tropskih vrsta paprike (uključujući i neke varijetete nama poznate domaće paprike), sa vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čiliji su dugi svega 4 cm, boje žute, zelene, narandžaste ili crvene, a imaju izuzetno ljuti okus. Kada se komuške osuše i samelju dobije se kajenski papar.

Naziv čili potiče od španske riječi chile za tu vrstu paprike,[1] s ozirom da su je španci donijeli u Evropu za vrijeme Kolumbovih putovanja. Šarenilo naziva proizlazi iz doba kada se čili dopremao iz portugalskih i španskih kolonija u Južnoj Americi, Indiji i Africi, gdje se i danas uzgaja.[2]

Čili je izvanredno oštrog okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je međutim, manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa. Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, materija koja, pokazalo se, snižava razine holesterola i triglicerida u krvi, sprječava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.

Upotrebljava se za začinjanje jela od povrća, pikantnih umaka, namaza, kao dodatak kravljem siru, varivu od paprika i graha, a i važan je sastojak popularnog meksičkog jela Chili con carne. Sastavni je dio svih ljutih pikantnih umaka poput karija (currija), tabasco umaka, meksičkih salsa. Može se kombinirati i sa slatkim namirnicama.

Vidite još

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „HORT410. Peppers – Notes”. Purdue University Department of Horticulture and Landscape Architecture. Arhivirano iz originala na datum 2018-12-26. Pristupljeno 20 October 2009. »Common name: pepper. Latin name: Capsicum annuum L. ... Harvested organ: fruit. Fruit varies substantially in shape, pericarp thickness, color and pungency.« 
  2. Dasgupta, Reshmi R (8 May 2011). „Indian chilli displacing jalapenos in global cuisine – The Economic Times”. The Times Of India. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]