Chico (stripovski lik)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Čiko)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Chico.
Chico
Pravo ime Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Ime u stripu Chico
Aliasi Don Chico
Mali čovjek sa velikim trbuhom
Brkato prase
Izdavač Sergio Bonelli Editore
Crtač Gallieno Ferri
Scenarist Guido Nolitta (Sergio Bonelli)
Premijera lipanj 1961.
Status Izlazi
Sposobnosti i oružja rukovanje pištoljem
Omiljena uzrečica Caramba i Carambita!
Prijatelji Zagor
Digging Bill
Kapetan Fishleg
Ikarovo Pero
Neprijatelji Profesor Hellingen
Kandrax
barun Rakosi
Mortimer...

Čiko Felipe Kaetano Lopez i Martinez i Gonzales (Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales) je fiktivni lik koji se pojavljuje u stripovima o Zagoru gdje je prikazan kao Zagorov najverniji prijatelj i pratilac u svim avanturama. Priča o Zagoru počinje Čikovim dolaskom u Darkvud na brodu Meribel i napadom Delavera na trgovački brodić. Jedini preživeli je Čiko, koji za to ima da zahvali Zagoru. Ubrzo mu se odužuje i spašava ga sigurne smrti u vodi, sa teretom oko nogu, pa tako počinje legendarno prijateljstvo. Zagor završava sa svojim usamljeničkim životom, a koliba u močvari Mo-Hi-La, dobija još jednog stanara.

Čikov lik pratioca gotovo savršenog heroja kao što je Zagor, bio je nešto što se podrazumevalo ranih šezdesetih godina XX veka, u svetu stripa, filma i avanturističke književnosti. Svi autori koji su želeli da pridobiju mlađu publiku, uz heroja bez mane i straha stavljali su i njegovu suprotnost, komičan lik koji je služio da zabavi čitaoce. U trenutku nastanka priče o Zagoru, ovo je već bio oproban scenario. Uzora za njegov lik je bilo mnogo, od Paje Patka do Olija, mada se njegova fizička pojava najviše oslanja na lik Sanča Panse iz Servantesovog Don Kihota. Sa ovom činjenicom su se autori poigrali 1977. godine u epizodi Il cavaliere misteriozo – Tajanstveni jahač (br. 139; ZS 396; ZSSP 6; LUX 146), kada Čiko zaista glumi Sanča Pansu jednom novom Don Kihotu.

Simpatični Meksikanac ogromnog apetita je igrao veliku ulogu u sticanju popularnosti stripa o Zagoru. Njegova večita briga da napuni stomak i sačuva kožu su u potpunoj koliziji sa životom koji je prinuđen da vodi sa Zagorom. Legendarne epizode sa Trampijem i lakoća sa kojom upada u nevolje dale su priči o Zagoru neophodnu komičnu crtu, bez koje bi ovaj strip bio preozbiljan i pretenciozan. Čikov lik održava finu ravnotežu i ne da nam da zaboravimo da je i Zagor običan čovek. Iako se to nije često događalo, povremeno je i Čiko spašavao Zagora iz bezizlaznih situacija i tako vratio deo duga. Zbog svega toga, Zagor nije mogao pronaći vernijeg prijatelja, koji je i pored svoje trapavosti i nevelike fizičke snage nepokolebljivo ostajao uz njega i kada je sve izgledalo izgubljeno. On je majstor upadanja u nevolje, ali je s druge strane pravo dete sreće, kada se sagledaju sve situacije u kojima je Čiko uz pomoć Fortune uspevao da učini ono što ni Zagor nije mogao.

Čiko je jedini lik uz Zagora koji se pojavljuje u svim brojevima, a zbog svoje popularnosti dobio je 1979. godine i svoj serijal Čiko Specijal. Prvi brojevi koje je napisao Serđo Boneli govore o njegovom odrastanju u rodnom Verakruzu i mladosti u Meksiku, ilegalnom prelasku granice i životom u SAD, pre nego što je upoznao Zagora. Kasniji brojevi se bave i Čikovim precima, koje on tako često spominje i avanturama koje su oni doživeli. On je ponosan na svoje poreklo Hidalga – španskog viteza i latinsku krv svojih predaka. Ono što je najinteresantnije, iako se Čiko pojavljuje u svim epizodama Zagora, Zagora nema u svim specijalima o Čiku.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]