Čikaška škola (arhitektura)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Čikaška škola.

Čikaška škola ili čikaški stil je obeleženje za grupu arhitekata koji su radili u Čikagu i u Njujorku krajem 19. veka i prve četvrtine 20. veka najme u godinama 1883.1893.

Nastanak ovoga arhitektonskog pravca uzrokovalo je nekoliko stvarnosti. Prva je bila pravilna segregacija parcela u Čikagu iz razloga pravilnog iskorištavanja površine grada. To je izazvalo nastanak gradskih blokova koje karakterišu Čikago i težnju da se koristi zemljište što više u visini. Jednim od uslova bilo je da se koristi bezbednost i odolnost od strane požara. Konkretno dva velika požara godina 1871. i 1874. u velikoj su meri devastirali grad i zahtevali su tako promenu materijala i stvaranje sloja oko konstrukcije koja bi bila bezbednija od zahvatanja požarima.

Najznačajnijim znakom Čikaške škole bio je prelaz od nosećih zidova ka skeletnom sistemu koji je obezbeđivao snažnu i stabilnu konstrukciju i do visina koje do tada nisu bili dostupni. Skelet je bio i značajan fasadni elemenat. Bio je često priznavan, rasčlanjivao je fasadu i stvarao je jednostavni raster. Skelet je ispunjavan sa velikim prozorima koji su omogućavali prosunčavanje prostora u to vreme najčešće sa administrativnim funkcijama. Na fasadama su se često upotrebljavali biljni motivi sa uticajimaiz Evrope koja je raširivala secesionistički pokret i koji su se postepeno iz zgrada gubili i nastajao je čisti funkcionalni izraz građevine. Jednim od znakova bila je i funkcionalna diferencijacija prostora i tako su u prizemlju nastajali prodavnice dok su spratovi bili određeni za administrativni prostor.

Predstavnici[uredi - уреди | uredi izvor]

Građevine[uredi - уреди | uredi izvor]

Luis Salivan „Carson, Pirie, Scott & Co. Building“

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Udo Kuterman, Savremena arhitektura, Novi Sad, 1971.