Čifte-amam

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Čifte-amam u Skoplju
Ulaz s tablom na kojoj piše da je Nacionalna galerija Makedonije smeštena u Čifte-amamu

Čifte-amam je hamam (javno kupatilo) u Staroj skopskoj čaršiji u Skoplju, glavnom gradu Makedonije. Izgradio ga je sredinom 15. veka Isa-beg Isaković u cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje njegove zadužbine (vakufa) u Skoplju, medrese Isa-bega Isakovića.

Tip izgradnje[uredi - уреди | uredi kôd]

Čifte-amam je po tipu izgradnje takozvani dvojni hamam (tur. çift znači parni, dvojni, dupli). Izgrađen je uzdužno tako što se muški i ženski deo sastavljaju u prostoru za kupanje, dok se garderobe nalaze na krajevima.

Način korištenja[uredi - уреди | uredi kôd]

U oba dela je ritual kupanja bio isti. Od garderobe se ulazilo u prostoriju za aklimatizaciju, iz koje se ulazilo u pomoćne prostorije (u ženskom delu depilacija i toalet, u muškom delu berbernica i toalet) i u glavnu prostoriju za kupanje. Na sredini te prostorije bio je postament od kamena na kojem se ležalo u cilju utopljavanja i masaže. To mesto se u ženskom delu nazivalo „ruža hamama“. Oko tog centralnog dela su postojale tri prostorije u kojima je bila visoka temperatura, tzv. halvati. Pored zidova glavne prostorije i u halvatima bila su popločana sedišta i mermerna korita (kurne) iz kojih se zahvatala voda za kupanje. Jedan od halvata je u ženskom delu bio adaptiran za ritualno kupanje skopskih Jevreja i u njemu je umesto mermernih korita bio bazen.

Današnje stanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Trenutno se u objektu Čifte-amama nalazi deo postavke Nacionalne galerije Makedonije, čije je sedište u objektu Daut-pašinog amama.