Čateške toplice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Terme Čatež
Čateške toplice
Predratna razglednica iz Čateških toplica
Predratna razglednica iz Čateških toplica
Predratna razglednica iz Čateških toplica
Država  Slovenija

Čateške toplice ili Terme Čatež kako se danas službeno zovu, su terme i sportsko-rekreacijski centar u Sloveniji u općini Brežice. [1]

Geografske i hidrološke karakteristike[uredi | uredi kod]

Kompleks bazena i ugostiteljskih objekata - Terme Čatež leži na nadmorskoj visini od 145 m u kotlini Save (na desnoj obali), odmah nakon ušća rijeke Krke, pored autoputa Ljubljana - Zagreb. Kompleks termi udaljen je oko 1,5 km od naselja Čatež ob Savi i prostire se na aluvijalnoj terasi, praktički gotovo odmah do početka prvih sjevernih obronaka brdovitih Gorjanaca .

Čateške toplice opskrbljuje 11 termalnih izvora, iz kojih voda dolazi sa dubine od 300 do 600 m, prosječnog protoka od 60 litara u sekundi i temperature od 42°C do 63°C.

Danas se Čateške toplice sastoje od Ljetne termalne rivijere, koja je najveći bazenski kompleks u Sloveniji, jer se na površini od 10.000 površine nalazi 7 vanjskih bazena, opremljenih umjetnim slapovima i jednim otokom i manje Zimske termalne rivijere sa natkrivenim bazenima na površini od 1.800 m². U bazenima je temperatura vode između 32⁰-33⁰ C i 35⁰ - 36⁰ C. Gostima Čateških toplica smještaj nude hoteli Terme, Čatež, Toplice i Dvorac Mokrice te kamp i apartmani.

Pored kupanja i saune - Terme Čatež svojim gostima omogućuju i razno razne sportsko rekreacijske aktivnosti; jer imaju brojne trim kabinete, dvorane za fitness i sportske terene, pa se gosti mogu baviti tenisom, mini golfom, biciklizmom, ribolovom i vožnjom čamcima.

Historija razvoja[uredi | uredi kod]

Termalni izvori otkriveni su u Čateškom polju, pored obala Save, prije više od 200 godina. Tako jedan napis o Čateškim toplicama iz 1855. godine govori da su ti izvori bili poznati već 1802..[1] Tad su se korislili tako, da su tadašnji malobrojni korisnici sami kopali jame oko izvora, ogradili ih granama i u njima se brčkali, u toploj vodi, a nakon tog hladili u hladnoj Savi.[1] Tek od 1924. Čateške toplice se počinju izgrađivati kao termalno lječilište, ali su svoj pravi bum doživjele nakon Drugog svjetskog rata - 1963. kad su izgrađeni prvi moderni objekti i bazeni, jer se dotad termalna voda crpla sa dubine od 7-12 metara, a to su bile manje količine. Opsežna istraživanja sa bušenjem vršena su 1957. i 1958. ona su otkrila puno snažnije izvore na većim dubinama, pa je to omogućilo proširenje toplica, istraživanja su nastavljena i 1964. tad je otkrivena voda na dubini od 300 metara temperature od 57-64 ºC.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Termalna voda (hrvatski). Terme Čatež d. d.]. Pristupljeno 27. 08. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]