Čarobnjakov učenik

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Čarobnjakov učenik (razvrstavanje).
Ilustracija iz 1882. godine; autor: F. Barth (de)

Der Zauberlehrling (sh. Čarobnjakov učenik ili Čarobnjakov šegrt) je pjesma njemačkog književnika Johanna Wolfganga Goethea objavljena 1797. godine, a koja se smatra jednim od njegovih najpoznatijih i najpopularnijih djela.

U njoj se pokazuje kako stari i iskusni čarobnjak napušta svoju radnju ostavivši je svom šegrtu da je održava; mladić, ne želeći obavljati monotoni posao, pomoću magije "oživi" metlu da za njega obavlja poslove; metlu, međutim, više ne može ni kontrolirati ni zaustaviti, te ona potpuno uneredi radnju, sve dok se čarobnjak ne vrati, zaustavi magiju i svog učenika kritizira zbog toga što je na brzinu htio učiniti za što trebaju godine iskustva.

Čarobnjakov učenik je brzo ušao u popularnu kulturu u zemljama njemačkog govornog područja, pa se stih Die Geister, die ich rief ("Duhovi koje sam pozvao") često citira u situacijama kada je netko prisiljen pozvati pomoć nekoga koga inače ne želi. Pjesma je također poslužila kao inspiracija za niz književnih, muzičkih i scenskih djela, od kojih je možda najpoznatiji segment iz Disneyevog filma Fantasia gdje Mickey Mouse glumi učenika. Godine 2010. je u produkciji Jerryja Bruckheimera snimljen igrani film The Socrer's Apprentice sa Jayom Baruchelom i Nicolasom Cageom u glavnim ulogama.


Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Wikiizvor
Njemački Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: