Chappie (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Čapi (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Chappie
RežijaNeill Blomkamp
Producent
Scenario
Uloge
MuzikaHans Zimmer
FotografijaTrent Opaloch
Montaža
Studio
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
4. 3. 2015 (2015-03-04) (New York)
Trajanje120 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Američke Države[2][3]
 Južna Afrika
Jezikengleski
Budžet49 mil. $[4]
Bruto prihod102,1 mil. $[4]

Čapi (engl. Chappie) američki je naučnofantastični film iz 2015. Film je režirao južnoafrički reditelj Nila Blamkamp. Autori scenarija su Blamkamp i njegova supruga Teri Tačel. Scenario je zasnovan na Blamkampovom kratkom filmu Tetra Vaal.[5] Film je proizvela kuća "Media Rights Capital" na čelu sa producentom Sajmonom Kinbergom, a distributer filma je "Columbia Pictures". Budžet filma iznosio je 49 000 000 dolara, a film traje 120 minuta. Radnja filma je smeštena u Johanezburgu, gde je film i sniman, a govori o inteligentnom robotu-policajcu Čapiju.

Zaplet[uredi | uredi kod]

Usled porasta stope kriminala u Johanezburgu, južnoafrička vlada od proizvođača oružja Tetraval kupuje nekoliko robota namenjenih suzbijanju kriminala. Projektant robota je Dion Vilson. Vojni inženjer Vinsent Mur takođe je konstruisao teško naoružanog robota za borbu protiv kriminala, ali Vilson dobija ugovor sa vladom, što kod Mura izaziva netrpeljivost i ljubomoru. U slobodno vreme Vilson konstruiše softver koji će robotima omogućiti pojavu emocija i mišljenja, ali Tetraval odbija da testira softver. Vilson, želeći po svaku cenu da testira softver, krade policijskog robota određenog za uništenje, kako bi na njemu testirao softverr. Na putu kući, presreću ga gangsteri Nindža, Jolandi i Jenki i pod pretnjom smrću nateraju Vilsona da reprogramira robota da se bori za interese kriminalaca. Vilson reprogramira robota, a gangsteri ga uče govoru i nadenu mu ime Čapi, da bi potom Vilsona izbacili iz svog skrovišta.

Nindžova banda ima rok od nekoliko dana da isplati dug od 20 miliona dolara moćnom gangsteru Hipu. Iolandi gleda Čapija kao malo dete želeći da mu bude majka, dok u Nindži raste sve veće nestrpljenje kako zbog Čapijevog razvoja tako i zbog predstojećeg roka za dug. Nindža pokušava da trenira Čapija da bude gangster ostavljajući ga da se brine sam o sebi u opasnom društvu. Nakon ranjavanja od strane lopova, biva praćen od strane Vinseta, koji planira da deaktivira svo Tetravalovo oružije osim MOOSE. Vinset uspešno izvlači zaštitni ključ za sopstvenu upotrebu, ali traumatizovani Čapi uspeva da pobegne i vraća se u skrovište. Jolandi grdi Nindžu zbog zlostavljanja, ali Čapi uprkos svemu prihvata Nindžovo izvinjenje.

Vinset koristi zaštitni ključ kako bi instalirao virus u svim policijskim robotima, uključujući i Čapija. U Johanesburgu kriminalci počinju da prave nemire na ulicama, dok Deon u međuvremenu odnosi Čapija u Tetravalovu fabriku na popravku. Nakon ponovnog pokretanja, Čapi primećuje kacigu koja se koristi za kontrolu MOOSE. Zatim u skrovištu uspevaju da prenesu svest u računar, tako da mogu da promene tela kada im ova više ne budu od koristi. Nindžova banda koristi Čapija da upadnu u policijski kombi i ukradu novac, ova pljačka biva prikazivana na svim vestima. Međutim, Deon stiže na vreme da ih upozori da je Mišel Bredli dobio dozvolu za korišćenje svog teško naoružanog robota koji se daljinski kontroliše (MOOSE). Robot kreće ka skrovištu da ubije Deona i Čapija, međutim u skrovište dolazi i Hipo da naplati svoj dug. Nindža, Jenki i Hipo bivaju ubijeni u predstojećoj borbi, dok je Deon smrtno ranjen. Jolandi žrtvuje sebe da spasi Čapija tako što uništava robota (MOOSE) eksplozijom bombe.

Besan zbog Jolandine smrti, Čapi odvozi Deona u fabriku, zatim je obija i prinosi smrtno ranjenog Deona, prenosi njegovu svest u najbližem robotu pomoću modifikovane MOOSE kacige. Dok je pomagao svom tvorcu njegova baterija se bila skoro ispraznila, sada robot Deon bežičnim putem prenosi Čapijevu svest u najbližem robotu policajcu. Deon i Čapi se kriju jer je policija raskinula ugovor sa Tetravalom. Ožalošćeni Čapi pronalazi fleš disk koji je označen sa:"Mamina svest, test rezervne kopije", koji sadrži kopiju Jolandine svesti koji je Čapi uzeo prilikom tesiranja na njoj. Čapi hakuje Tetravalov proizvodni pogon, zatim gradi robota koji podseća na Jolandi, i učitava sadržaj fleš diska.

Uloge[uredi | uredi kod]

Oko ovog filmskog otvarenja okupljena su neka od najpoznatijih imena Holivuda. Šarlto Kopli je pozajmio glas glavnom protagonisti robotu Čapiju, prvoj mašini koja je nakon svog reprogramiranja sposobna da razmišlja i oseća.

Glumac Uloga
Šarlto Kopli Čapi (glas i pokreti) (engl. Chappie)
Dev Patel Dion Vilson (engl. Deon Wilson)
Sigorni Viver Mišel Bredli (engl. Michelle Bradley)
Hju Džekman Vinsent Mur (engl. Vincent Moore)
Votkin Tjudor Džouns Nindža (engl. Ninja)
Jolandi Viser Jolandi (engl. Yolandi)
Hose Pablo Kantiljo Jenki (engl. Yankie)
Brandon Oret Hipo (engl. Hippo)

Distribucija[uredi | uredi kod]

Čapi je film koji se bavi trenutno jednom od najaktuelnijih tema današnjeg vremena - a to je veštačka inteligencija. Svet nikada nije bio toliko opčinjen veštačkom inteligencijom kao danas, pa tako i cela filmska industrija izbacuje veliki broj filmova koji pokušavaju da prikažu na koji način će čovek u budućnosti stvoriti veštačku inteligenciju, i hoće li se ona okrenuti protiv čovečanstva?

Premijera filma u SAD bila je 4. marta 2015. u Njujorku a evropska premijera 4. marta 2015. u Belgiji.

Kritike[uredi | uredi kod]

Kritike za najnoviji film Nil Blamkampa su uglavnom bile negativne. Na sajtu www.rottentomatoes.com film ima rejting 31% na osnovu 175 kritika sa prosečnom ocenom 4,9 od 10. Na konsenzusu sajta se ističe: „Čapi ima više ideja po kojima je režier Blamkamp postao poznat – i nažalost isto toliko narativnih nedostataka.“ Na drugom sajtu namenjenom prikupljanju kritika www.metacritic.com film ima rejting 41% od mogućih 100% na osnovu 39 kritika koje su dali kritičari. Džastin Čang u svojoj recenziji za časopis variety.com o filmu je napisao: “Veštačka inteligencija predstavljena u vidu jednog od glavnih žrtava rotoba Čapija je osrednje urađena, a sam akcioni film sa tematikom koja se proteže kroz njega daje nam oseća da je film dečiji i prilično zbunjujući.”[6] Tod MekKarti za www.hollywoodreporter.com o filmu je napisao: “Sa jako lošom karakterizacijom likova, Čapi je korak dole za režisera Blamkampa.[7] Tim Grison iz Skrin Internešnala (engl. Screen International) piše: “Uprkos velikim ambicijama, Čapi je hrpa gvožđa i velika želja Blamkampa da stvari u filmu predstavi smisleno i uverljivo”[3], dok je njegova kolegenica Daragis za www.nytimes.com napisala da se režiser "bori sa materijalom", ali da "uspeva da zadrži pažnju gledaoca na film".[8] Kenet Turan nazvao je ovo ostvarenje crtanim filmom koji je besmislen i nalazi se na jako lošem putu.[9]

Zarada[uredi | uredi kod]

Uprkos lošim kritikama film je zaradio 31,6 miliona dolara u Severnoj Americi i 70 miliona dolara na svim ostalim teritorijama gde je prikazivan, što čini ukupnu zaradu filma 102,1 milion dolara. Film je zaradio dvostruko više od svojih proizvodnih troškova, što ga čini uspešnim ostvarenjem kada je u pitanju zarada.

Nastavak filma[uredi | uredi kod]

U Martu 2015-te godine režiser i tekstopisac Blamkamp izjavio da je napisao ovo naučno fantastično ostvarenje kao trilogiju. Iako je izjavio da nije u potpunosti razradio scenario za preostala dva dela on je napravio skicu i zna šta će u preostala dva dela da se dešava sa glavnim junacima. On nije poželeo da podeli sa publikom šta će se desiti, govoreći da ima želju da snimi i nastavke filma, tako da će publika imati priliku da odgleda šta će se sve dešavati sa Čapijem u bdućnosti. Međutim, još uvek niko iz produkcije ili izdavačke kuće nije potvrdio da je kupio prava na snimanje nastavka. Za sad samo Blamkamp ima želju i inicijativu da nastavi ovu “trilogiju”, dok se ostali iz filma nisu oglasili.[10]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. CHAPPIE (15)”. British Board of Film Classification. February 12, 2015. Pristupljeno 12. II 2015. 
  2. „Chappie (2015)”. Baseline. Arhivirano iz originala na datum February 28, 2015. Pristupljeno 25. VI 2015. 
  3. 3,0 3,1 Grierson, Tim (Mart 4, 2015). latest/chappie/5083876.article? „Chappie”. Screen International. Pristupljeno Mart 8, 2015. [mrtav link]
  4. 4,0 4,1 „Chappie (2015)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 10. V 2015. 
  5. Clark, Noelene (Novembar 4, 2014). „Trailer: 'Chappie' brings Neill Blomkamp's childlike robot to life”. Los Angeles Times. Pristupljeno Decembar 15, 2014. 
  6. Chang, Justin (Mart 4, 2015). „Film Review: 'Chappie'”. Variety. Pristupljeno Mart 8, 2015. 
  7. McCarthy, Todd (Mart 4, 2015). „'Chappie': Film Review”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno Mart 8, 2015. 
  8. Dargis, Manohla (Mart 5, 2015). „Review: 'Chappie': a Smart Robot in a Violent Future”. The New York Times. Pristupljeno Mart 8, 2015. 
  9. Turan, Kenneth (Mart 5, 2015). „Review Oddly, the robot is the least robotic thing about 'Chappie'”. Los Angeles Times. Pristupljeno Mart 8, 2015. 
  10. Lasser, Josh (Mart 7, 2015). Chappie Director Neill Blomkamp on His Robot Sci-Fi Movie”. IGN. Pristupljeno Mart 18, 2015. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]