Čan Vah Šun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Čan Vah Šun (陳華順) (c. 1836–1909),poznat pod nadimkom Vah Menjač novca (找錢華),je bio učnik Ving Čun grandmastera Leung Jana (梁贊).[1] Danas je poznat najviše po činjenici da je bio učitelj Jip Man.

Čan Vah Šun (1833–1913) je svakako najpoznatiji i najznačajniji učenik Dr Leung Jana .Po profesiji je bio menjač novca i njegova tezga se nalazija u Fei Jee ulici u Fošanu nedaleko od radnje Leung Jana. Iz tog perioda njegovog života potiče nadimak “Menjač Novca”. Čan je bio veoma snažan i visok za svoje vreme ( preko 180 cm ) .Zbog prirode posla bio je prinuđen da svakodnevno nosi velike količine kovanog novca te je tokom godina razvio ogromnu snagu .Legenda kaže da je stiskom šake mogao da savije nekoliko bakarnih novčića . 1858 u 25 . godini ,Čan Vah Šun je počeo trening kod Leung Jana ubrzo postavši njegov najbolji i nacenjeniji učenik . Tokom godina Čan Vah Šun je branio čast škole i stila boreći se na mnogim takmičenjima i protiv mnogih izazivača .U ovom periodu je dobio nadimak” Bik” zbog izuzetne snage i lakoće kojom je dobijao protivnike.Mnogo puta je menjao Leung Jana u mečevima proti različtih izazivča . Jednom prilikom je jedan od najčuvenijih boraca toga doba Vong Fei Hung izazvao Leung Jana na neku vrstu chi sao borbe odnosno na uporedjivanje “mostova’. Obzirom da je Hung Hei Gun bio poznat po svojoj izuzetnoj snazi a Leung Jan je bio fizčki mnogo sitniji i slabiji te nije bilo šanse da takvu vrstu takmičenja dobije, izazov je prihvatio Čan Vah Šun i meč nije izgubio mada ga nije ni dobio .Vong Fei Hung je bio zadivljen snagom i veštinom Čan Vah Šuna. Čan možda nije bio tako dobro obrazovan kao ostatak učenika Leung Jana ali je imao neverovatan talenat za borilačke veštine i bio je veoma snažan i krupan pa je uprkos svom kasnom početku vrlo brzo postao najbolji borac škole Leug Jana . Često je bio u prilici da se fizički brani od pljačkaša pa je imao mnogo više realnog borbenog iskustva od ostalih polaznika škole Leung Jana. Koliko je Čan Vah Šun bio cenjen kao borac govori i činjenica da je dobio ponudu od vlasti da bude zvanični trener vojske u toj oblasti . Čan Vah Šun je ponudu odbio. 1868, u 35-oj godini , Chan Wah Shun je promenio profesiju i počeo da radi kao osteopata , veštinu koju je uz Ving Čunnaučio od Leung Jan-a. Ne zna se tačno vreme kada je Chan počeo da podučava veštinu ali to nije bilo pre 1870 a po nekim izvorima čak 1880.

Za 36 godina koliko je podučavao Wing Chun, Chan Wah Shun je imao 14 učenika uključujući i svoje sinove . 1911.g. Čan Vah Šun, u to vreme poznat i kao deda Vah je prestao sa podučavanjem. Dve godine kasnije je umro od posledica moždanog udara. Uloga Čan Vah Šuna u širenju Leung Janovog Wing Chuna je presudna jer ostali učenici nisu podučavali javno te je stil ostao strogo u okvirima porodica ili nisu imali učenika . Za razliku od ostalih Čan je imao 14 učenika od kojih su mnogi nastavili tradiciju i danas postoji više različitih stilova njegovih naslednika a svakako najpoznatiji je njegov poslednji učenik Yip Man .

Ving Čun linija[uredi | uredi kod]

Ving Čun linija
Učitelj Leung Jan (梁贊)
Ostali učitelji Drveni Čovek Vah (木人華)
 

Čan Vah Šun (陳華順)
 

Poznati učenici Ng Siu-lo (吳小魯) (prvi?) *

Ng Chung-sok (吳仲素) (drugi)
Ho Hon-lui (何漢侶)
Lui Yu-chai (雷汝濟)
Yiu Choi (姚財)
Chan Yu-gum (陳汝錦) (Chan's son)
Yip Man (葉問) (last)

 
Jip Man (葉問)
 
Poznati učenici Wong Shun Leung (黃淳樑)

Chu Shong-tin (徐尚田)
Leung Sheung (梁相)
Lok Yiu (駱耀)
Leung Ting (梁挺)
Ip Chun (叶准)
Bruce Lee (李小龍)
LoManKam (盧文錦)

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Leung, T. (2005): The Story of Wing Tsun Arhivirano 2016-05-13 na Wayback Machine-u Retrieved on 13 June 2009.