Čačanski partizanski odred

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čačanski partizanski odred
deo NOV i PO Jugoslavije

Borci jednog od prvih partizanskih odreda u Srbiji (čačanskog), sa zaplenjenim nemačkim teškim mitraljezom.
Datum: 12. jul 1941.
Mesto: planina Jelica
Formacija: četiri čete
Komandant: Momčilo Radosavljević
Polit. komesar: Ratko Mitrović
Učešće u bitkama: Bitka za Čačak
Opsada Kraljeva

Čačanski narodnooslobodilački partizanski (NOP) odred „Dr Dragiša Mišović formiran je 12. jula 1941. godine na planini Jelici, na mestu zvanom Stjenik. Odred se sastojao od četiri čete: Takovske, Ljubićke, Trnavske i Dragačevske.

Komandant odreda bio je Momčilo Radosavljević, a politički komesar Ratko Mitrović, narodni heroj.

Ratni put[uredi | uredi kod]

Među prvim akcijama koje je izvršio Čačanski odred bio je sukob sa Nemcima 19. jula 1941. godine u Gornjoj Gorevnici, a 20. jula u Leušićima. Zatim dolaze značajne akcije: rušenje mosta u Ovčar banji, mosta na Čemernici u Preljini, rušenje propusta u Prislonici, kojom prilikom je uništena čitava nemačka kompozicija, dizanje u vazduh magacina sa eksplozivom u kazanici i drugo.

U prvoj polovini avgusta 1941. godine izvršeni su napadi na nemačku stražu i železničku stanicu u Brđanima. Izvršeno je rušenje mostova pomoću avionskih bombi na Čemernici, Ovčaru i Kablaru, Škipića potoku, na Gruži i Moravi. 28. septembra 1941. godine, posle herojskih borbi, oslobođen je Gornji Milanovac, gde je zarobljeno 80 Nemaca, a 30. septembra osobođen je Čačak.

Posle Prve neprijateljske ofanzive i povlačenja iz Srbije deo Čačanskog odreda ulazi u Drugu proletersku udarnu brigadu.

Zakletva[uredi | uredi kod]

Grupa boraca čačanskog partizanskog odreda na zaplenjenom nemačkom kamionu u borbama za oslobođenje Čačka.
Borci Trnavskg bataljona polaze na opsadu Kraljeva 1941. godine.

Ja, sin srpskog naroda, zaklinjem se svojom čašću da u Čačanski narodnooslobodilački odred "Dr Dragiša Mišović" stupam sa čvrstom odlukom da se borim protiv fašističih okupatora i izdajnika srpskog naroda.

Obavezujem se da ću izvršavati naređenja svojih pretpostavljenih bez pogovora, da ću čuvati disciplinu odreda, da ću snositi sve posledice kršenja discipline i neizvršavanja dužnosti borca za narodna prava i slobodu.

Mi, narodni partizani Jugoslavije, latili smo se oružja za nemilosrdnu borbu protiv krvoločnih neprijatelja koji porobiše našu zemlju i istrebljuju naše narode.

U ime slobode i pravde našeg naroda, zaklinjemo se da ćemo disciplinovano, uporno i neustrašivo, ne štedeći svoje krvi i života, voditi borbu do potpunog uništenja fašističkog osvajača i svih narodnih izdajnika.[1]

Narodni heroji[uredi | uredi kod]

Ratko Mitrović, politički komesar Čačanskog odreda, na zboru u oslobođenom Čačku, oktobra 1941.

Narodni heroji Čačanskog NOP odreda:

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.