Íñigo Arista

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Íñigo Arista od Pamplone)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Injigo Arista

Statua Injiga Ariste u Madridu
Statua Injiga Ariste u Madridu

Poreklo
Porodica

Injigo Arista (šp. Íñigo Arista) ili Eneko Aritca (bas: Eneko Aritza), rođen 781. i umro 852, prvi kralj Pamplone između 810820, kao i 852, grof od Bigore i Sobrarbe.

Smatra se osnivačem dinastije Injiga, prve dinastije koja je vladala Pamplonom.

Istorija[uredi | uredi kod]

Sin Injiga Himeneza i Oneke. Kada mu je umro otac, majka se preudala za Musu ibn Fortuna iz arapske porodice Banu Kasi iz Tudele, jednog od gospodara doline Ebra, uz čiju se pomoć dokopao prestola. Ovaj brak je Injigu doneo znatne teritorije: od Pamplone do dolina podno Pirineja Irati (Navara) i doline Ečo (Aragon). Porodica Banu Kasi je držala pod kontrolom plodne doline Ebra od Tafalje (Navara) do okoline Saragose.

Dolazak prvog navarskog kralja nije prošao bez poteškoća. Među hrišćanskim stanovništvom koje je bilo u manjini, neki su davali prednost franačkoj lozi - prvo Karla Velikog, a onda i Luja Pobožnog. Bogata hrišćanska porodica Velasko je predvodila ovu struju.

Godine 799, karolinške pristalice su ubile guvernera Pamplone, Mutarifa ibn Musu iz porodice Banu Kasi. Godine 806. Franci kontrolišu Navaru preko jednog člana porodice Velasko kao guvernera. Godine 812. Luj I Pobožni je poslao jednu ekspediciju protiv Pamplone, međutim, ekspedicija se neslavno završila jer su za taoce uzimane žene i deca kako bi se zaštitili pri prolazu kroz Ronsevo (Navara).

Godine 824. grofovi Elbe i Aznar upućuju drugu ekspediciju protiv Pamplone, ali Iljigo ih pobeđuje uz pomoć Muse ibn Fortuna i Garsije Zlog od Hake. Nakon te pobede, Injigo Arista postaje kralj Pamplone. Eulohio od Kordobe ga naziva hrišćanskim princem (lat. Christicolae princeps)

Kraljevina Pamplona (koja će kasnije postati kraljevina Navara), rođena je iz čvrstog saveza između muslimana i hrišćana. Zbog tog saveza, Pamplona se borila na strani Banu Kasija zajedno sa Omejadama iz Kordopskog kalifata što je prouzrokovalo represalije od strane Abd al Rahmana protiv Pamplone.

Godine 841. Injigo oboleva teško i ostaje paralizovan. Njegov sin, Garsija Injigez je postavljen kao regent. Politika savezništva se nastavlja i njegova kćerka Asona se udaje za Musu ibn Musu ibn Fortuna.

Potomstvo[uredi | uredi kod]

Ime Injigove žene nije jasno, iako hronike koje datiraju nekoliko vekova kasnije kažu da je njeno ime bilo Toda ili Oneka. Takođe postoje neslaganja o njenom poreklu - neki tvrde da je bila kćerka Velaska, najbogatijeg i najuticajnijeg vlastelina Pamplone (ubijen 816), a drugi opet podržavaju hipotezu da je Injigova žena bila kćerka Aznara I Galindeza, asturijskog grofa.

Deca:

  • Asona Injigez, udata za Musu ibn Musu ibn Fortuna, valiju od Tudele i Ueske.
  • Garsija Injigez, naslednik na prestolu Navare.
  • Galindo Injigez od Pamplone, umro 851 u Kordobi. Otac:
    • Muse ibn Galinda, valiju od Ueske 860. godine, ubijen u Kordobi 870.
    • Nunile, udate za grofa od Aragona, Garsiju Zlog.
Prethodnik:
Kralj Navare
810/820852
Nasljednik:
Garsija Injigez od Pamplone

Povezano[uredi | uredi kod]