Álvaro Obregón

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alvaro Obregon
Álvaro Obregón

Mandat(i)
39. predsednik Meksika
1. decembar 1920. - 30. novembar 1924.
Prethodnik Adolfo Uerta
Naslednik Plutarko Elijas Kales
Biografija
Politička partija Radnička partija
Profesija političar

Alvaro Obregon Salido (šp. Álvaro Obregón Salido; Navohoa, 19. februar 1880Meksiko Siti, 17. jul 1928) bio je meksički političar i jedan od predvodnika Meksičke revolucije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u državi Sonora, moguće je da je bio delimično i irskog porekla. U politiku je ušao 1911. godine kada je postao gradonačelnik mesta Uatabampo.

Podupirao je Madera, nakon što je ovaj svrgnuo s vlasti dugogodišnjeg predsednika Porfirija Dijaza[1] . Već je 1912. godine Viktorijano Uerta uz pomoć američkog ambasadora srušio Madera, pa se Obregon pridružio Ventustijanu Karanci protiv Uerte[2] . Međutim, od 1917. se borio protiv Karance koji je vladao kao diktator. Borio se u četiri bitke 1915. protiv Panča Vilje i svaki put pobedio, ali je izgubio desnu ruku. Modernizovao je ratovanje upotrebom mitraljeza i savremenim načinom ratovanja.

Godine 1920. postao je predsednik Meksika, a njegova pobeda označila je završetak nasilne etape Meksičke revolucije. Mandat mu je trajao četiri godine, tokom kojeg je najznačajniji potez bila agrarna reforma, odnosno podela značajnih delova zemlje bezemljašima[3]. Na izborima 1924. pobedio ga je zlogolasni Plutarko Elias Kales, a on se vratio na svoj posed u Sonori.

Godine 1928. Obregon je pobedio na izborima za drugi mandat, ali ga je pre preuzimanja mandata u restoranu u Meksiko Sitiju ubio jedan semeništarac koji se protivio njegovim antiklerikalnim reformama[4].

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]