Victor Horta

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Viktor Horta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Victor Horta
art nouveau
Fotografija iz 1900. godine
Biografske informacije
Rođenje6. januar 1861.
Gent, Belgija
Smrt8. august 1947.
Bruxelles
Opus
Poljearhitektura - dizajn
PraksaBruxelles, Ixelles, Antwerpen, Tournai
Znamenita djela
Influencija
Potpis

Victor Baron Horta (6. januar 1861. - 9. august 1947.) bio je belgijski arhitekt i dizajner; jedan od prvih i vodećih umjetnika secesije. On je prvi odbacio historicizam u arhitekturi i prihvatio korištenje novih materijala, čime je udario temelje za modernu arhitekturu. Njegov Hôtel Tassel u Bruxellesu iz 1892.-3. godine je bio prvo djelo na kojemu je Horta primjenio bogatu dekoraciju biljnih oblika i time spojio dekorativne umjetnosti i arhitekturu što je snažno utjecalo na Hectora Guimarda koji je ovaj stil pronio Francuskom i dalje.

Kralj Albert I od Belgije mu je za zasluge u arhitekturi, 1932. dodijelio titulu barona. Četiri Građevine Victora Horte u Bruxellesu su upisane na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi 2000. godine.

Život i djelo[uredi | uredi kod]

Stubište, Hotel Tassel

Victor Horta je bio sin postolara Henricija Coppietersa Petrusa Horte, i od 1874. - 1877. je pohađao školu Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht u Gentu. God. 1878., preselio se u Pariz, gdje je radio kao dizajner enterijera. Ovdje se posebno zainteresirao za umjetnost impresionista i mogućnosti izgradnje od čelika i stakla. Horta vratio se u Belgiju nakon što je njegov otac umro 1880. godine i naselio se u Bruxellesu, te počeo studirati na Akademiji likovnih umjetnosti, koju završava 1884. godine, sa zlatnom medaljom. Oženio se 1885. godine i dobio kćer Simone (1890.). U Bruxellesu, Horta se sprijateljio s Paulom Hankarom. Sa svojim profesorom Alfonson Balatom, kraljevskim arhitektom, dizajnirao je kraljevski staklenik u Laekenu - prvi sustret s gradnjom od čelika i stakla.

Godine 1885., Horta je počeo raditi na vlastitim dizajnima te su iste godine nastale tri kuće u Gentu (u ulici Twaalfkamerenstraat 45.-47.). Odlučio je odustati od projektiranja kuća za bogate klijente i počeo se natjecati na natječajima za javne projekte, uključujući i natjecanje za Prirodoslovni muzej 1887. godine. Tijekom ovog razdoblja već su se u njegovim projektima mogle vidjeti karakterističan zaobljeni oblik linije. Druga inspiracija Horti je bilo upoznavanje s umjetnošću secesije izložbom u 1892. godine. God. 1893., dizajnirao je Hotel Tassel (nazvan po naručitelju - profesoru Emileu Tasselu) - prva zgrada u stilu art nouveaua. God. 1894., Horta vodi Société Centrale d'Architecture de Belgique (Belgijsko društvo arhitekata).

U svom životu je držao mnoge javne funkcije, kao što je direktor Akademije likovnih umjetnosti u Bruxellesu i profesor na Institutu lijepih umjetnosti u Antwerpenu. God. 1906., rastao se od prve žene, a dvije godine kasnije oženio je Šveđanku Juliju Carlsson. Godine 1916., preselio se u SAD, a vraća se u Belgiju u januaru 1919. godine. God. 1932. od kralja Alberta od Belgije dobio je naslov baruna. Umro je 8. septembra 1947., a pokopan je u groblju Ixelles u Bruxellesu.

Horta je dizajnirao mnoge kuće i trgovine u Bruxellesu i drugim gradovima. Neke od njih su uništeni u požarima ili porušeni u vrijeme kad je moda za secesiju prošla, ali mnoge od njih još uvijek postoje, kao što su građevine Victora Horte u Bruxellesu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]