Normativna kontrola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za informacije o upotrebi normativne kontrole unutar Wikipedije vidi Pomoć:Normativna kontrola.

Normativna kontrola (engl. authority control), u bibliotekarstvu, postupak organizacije bibliotekarskog kataloga i bibliografskih podataka za upotrebu pojedinačnog zapisa (stavke) za svaki subjekt. Izraz "normativna" tu znači da su imena ljudi, oblasti, predmeta i pojmova normirana, odnosno fiksirana u jednom konkretnom obliku. Naslov i drugi elementi opisa su združeni u normativnu datoteku. Takvo nedvosmisleno i unikatno imenovanje subjekta se poslije dosljedno provodi preko cijele bibliotečne zbirke, također za elemente koji bi lako mogli biti imenovani na drukčiji način, npr. knjige nekog autora izdane pod pseudonimom. Za takva alternativna imenovanja se koristi normativna datoteka sa kazalima i vodilicama, koje međusobno povezuju oznake. Postupak tako pojednostavljuje traženje po katalozima kako bibliotekarima, tako i za organizaciju gradiva.

U današnje vrijeme normativna kontrola koristi kompjutere, odnosno normativne datoteke su skupljene u bazama podataka do kojih bibliotekari dolaze preko terminala. Oznake se razlikuju od zemlje od zemlje, odnosno svaka nacionalna biblioteka vodi svoje normativne datoteke. Pokušaj međunarodnog usklađivanja je Virtualna međunarodna normativna datoteka (VIAF), u kojoj se koriste međunarodni standardi imenovanja.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Dimec, Zlata (2002). „Normativna kontrola iz preteklosti v prihodnost: ali se sedanjost odloča za mednarodno sodelovanje?” (slovenski). Knjižnica 46 (3): str. 91–104.