Kosančićev venac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Косанчићев венац)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kosančićev venac
Kosančićev venac
Kosančićev venac
Grad Beograd
Opština Stari Grad
Kosančićev venac na mapi Beograda
Kosančićev venac
Kosančićev venac
Kosančićev venac (Beograda)


Koordinate: 44° 49′ 03" SGŠ, 20° 27′ 05" IGD

Kosančićev venac je najstariji urbani deo grada Beograda. Gleda na reku Savu, i prostire se od Kalemegdanske tvrđave do Brankovog mosta. Odlikuju ga popločane ulice i stare porodične kuće.

Istorija[uredi | uredi kod]

Da bi bili bliži Sabornoj crkvi, i kao kontrateg Turskom utvrđenju na obali Dunava, Srbi su napravili ovo naselje u prvoj polovini devetnaestog veka. Ipak, Kosančićev venac je postao organizovanije naselje tek nekoliko decenija kasnije, pošto su Turci napustili Beograd. Kuće su se na početku gradile blizu Saborne crkve, a zatim je naselje krenulo da se širi. U devetnaestom veku, Kosančićev venac je bio društveni, kulturni i trgovisnki centar Beograda. Iako sad stoji samo kao svedočanstvo starih vremena, nikada nije izgubio na popularnosti kod starih Beograđana.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

Ulica i deo grada oko nje je nazvana po srpskom heroju Ivanu Kosančiću. Prema legendi, on je poginuo na Boju na Kosovu 1389. godine. Danas, u ulici koja je nazvana po njemu stoji i njegova bista, koju je napravio srpski skulptor Petar Ubavkić.

Na Kosančićevom vencu se nalazi i najstarija kafana u Beogradu Kafana ?. Ona je dobila takav naziv, jer vlasnici nisu znali kako da je nazovu. Preko puta kafane se nalazi Konak kneginje Ljubice, koji je jedno vreme bio kuća prve dame Srbije, a danas je muzej. Jedan od simbola je takođe i mesto na kom se nalazila Narodna biblioteka Srbije, koja je uništena tokom bombardovanja Beograda 1941. godine. Dok je biblioteka gorela, uništena je kompletna pisana kultura Srbije. Jedan od najlepših primera secesije je kuća Mihajla Petrovića Alasa, poznatog srpskog matematičara, delo arhitekte Petra Bajalovića iz 1910. godine.

Panorama Kosančićevog venca
Panorama Kosančićevog venca

Budući razvoj[uredi | uredi kod]

Predstavljen je novi plan regulacije Kosančićevog venca, koji je usvojen od strane gradskog veća Beograda. Nakon dugog niza godina, ovaj plan detaljno određuje konačan izgled ovog istorijskog dela Beograda. U razvoju ovog plana je osim tima planera predvođenih Verom Mihaljević, su učestvovali i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Po ovom planu se predviđa da ceo prostor bude prostraniji. Kada se zamene trošne kuće, koje zauzimaju oko 100.000 m², zgrade će zauzimati 77.000 m². Planeri iz Instituta za urbanizam grada Beograda navode da je važno da se ne menja površina i oblik ovog mesta i da se sačuvaju osnovni urbani elementi.

Na mestu zgrade Narodne biblioteke Srbije će se napraviti Memorijalni centar koji će predstavljati centar kulturnog i trgovačkog života ne samo Kosančićevog venca, već i celog Beograda.

Galerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]