Zvezdan Jovanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zvezdan Jovanović
Rođenje19. 7. 1965. (1965-07-19) (dob: 58)

Zvezdan Jovanović (Peć, 19. 7. 1965) je bivši pripadnik Crvenih beretki (Jedinice za specijalne operacije (JSO) Republike Srbije), koji je osuđen u prvostepenom postupku kao ubica predsednika Vlade SrbijeZorana Đinđića.

Biografija[uredi | uredi kod]

Jovanović je rođen u Peći, na Metohiji. Radio je kao bravar. Godine 1991, pridružio se paravojnim srpskim dobrovoljačkim jedinicama Željka Ražnatovića Arkana. Bio je član paravojne formacije Crvene beretke u kojoj je stekao čin potpukovnika. Bio je aktivan u ratovima širom Jugoslavije, a naročito na Kosmetu. Kasnije je postao član Jedinice za specijalne operacije Republike Srbije.

Atentat na Zorana Đinđića[uredi | uredi kod]

Dana 12. 3. 2003. godine, Jovanović je, pucajući iz puške „Hecler&Koh-G3“ , Nemačke proizvodnje, iz zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata u Beogradu, ubio premijera Srbije − Zorana Đinđića. Prvi metak pogodio je Đinđića u srce, a drugi teško ranio Đinđićevog telohranitelja Milana Veruovića. Zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne grupe Zemunski klan, Jovanović je pobegao sa mesta zločina, ali je uhapšen 25. marta, tokom policijske akcije „Sablja“.

Uprkos prethodnom priznanju da je izvršio ubistvo premijera, Jovanović se na suđenju branio ćutanjem, a na kraju postupka porekao da je ubio Đinđića. Dana 23. 5. 2007. godine, osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.