Zoetrop

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zootrop)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Moderna replika viktorijanskog zootropa

Zoetrop ili zootrop je uređaj koji stvara iluziju pokretnih slika koristeći brzu izmjenu statičkih slika. Ime mu dolazi od grčkih riječi ζωή (zoē), što znači "živ, aktivan", i τροπή (tropē), što znači "okretaj", pa se "zoetrop" može prevesti kao "aktivan okret" ili "kotač života".

Zootrop se sastoji od cilindra kome su sa vanjske strane izbušeni vertikalni otvori. Na unutrašnjoj strani je vrpca sa slikama u nizu. Kako se cilindar okreće, tako gledatelj promatra prizore kroz oztvore. Ukoliko se cilindar dovoljno brzo okreće, kod gledatelja se može stvoriti iluzija pokreta.

Zootropi su se prvi put pojavili u Kini oko 180. godine, kada je izumitelj po imenu Ting Huan (丁緩) stvrio uređaj pod imenom "cijev koja stvara fantazije"[1][2] U zapadnom svijetu su se zootropi pojavili u 19. vijeku i postali popularne igračke i sajamske atrakcije. Njihovo usavršavanje, zajedno sa fotografskom tehnologijom, imalo je važnu ulogu u protohistoriji filma.


Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ronan, Colin A; Joseph Needham (1985). The Shorter Science and Civilisation in China: Volume 2. Cambridge University Press. ISBN 0-521-31536-0. 
  2. History of Media: 1–1099 C.E. Arhivirano 2009-10-09 na Wayback Machine-u, University of Minnesota

Vanjske veze[uredi | uredi kod]