Zoe Zaucena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zoe Zaucena (Zoe Zaoutzaina; ? - maj 899) bila je bizantska carica, odnosno druga supruga cara Lava VI Mudrog. Bila je kćer Stilijanos Zaucesa, uticajnog birokrata na muževom dvoru.

Prema djelu Theophanes Continuatus prije udaje za cara bila je udana za inače opskurnog dvorskog službenika po imenu Teodor Gunijacices. Isti izvor navodi da je nakon muževe smrti (koja se pripisuje trovanju), postala careva ljubavnica. Prema Simeonu Metafrastu je ljubavna veza počela oko godine 889. U to je vrijeme car bio oženjen za svoju prvu suprugu Teofano. Oko godine 893. se Teofano povukla u manastir, a historijski izvori su nejasni oko toga da li je bila razvedena od Lava, odnosno da li je njeno povlačenje bilo dobrovoljno. U svakom slučaju, u tom je periodu njen otac dobio titulu jedinstvenu titulu basileopator. Godine 899. je umrla, iste godine kada i otac.

Imala je dvije kćeri - Ana (koja je umrla kao dijete) i Ana/Eudokija. Prema tekstu koji Christian Settipani pripisuje Nikoli Mistiku, potonja je bila predmet pregovora o zarukama za rimsko-njemačkog cara Luja Slijepog; Settipani smatra da je grof Charles-Constantin od Viennea bio njen sin.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Teofano
bizantska carica
893/897–899
Slijedi:
Eudokia Baïana