Zhao She

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zhao She (趙奢, 3. vijek pne.) bio je drevni kineski birokrat i general iz perioda Zaraćenih država.

Zhao She je bio jedan od sinova Zhao Hea, kasnije poznatog kao kralj Huiwen od Zhaoa. Karijeru je započeo relativno beznačajni sakupljač poreza. Pažnju je privukao kada je dao uhapsiti devet službenika aristokrata po imenu Zhao Sheng (趙勝). To je učinio kako bi izbjegao da kazni samog Zhao Shenga koji je odbio platiti porez. Zhao Sheng je ispočetka bio ljut i mislio je ubiti Zhao Shea, ali ga je Zhao She uvjerio da on kao aristokrat mora biti primjer svim ostalim podanicima, odnosno da mora plaćati porez. Zhao Sheng je na kraju spoznao da je pogriješio, te je, impresioniran Zhao Sheovom čestitošću, predložio kralju da ga unaprijedi.

Godine 271. pne. je tako Zhao She imenovan komandantom vojnih snaga države Zhao koje su se suprotstavile nadmoćnoj vojsci države Qin koja je napala državu Han i opsjedala njen glavni grad Handan. Tom prilikom su snage Qina prošle kroz teritoriju Zhaoa te ugrozile njeno uporište E Yu. Lian Po, jedan od komandanata vojske Zhaoa, je predložio da se to uporište napusti, ali je Zhao She umjesto toga iskoristio udaljenost Qinove vojske od njihovih baza kako bi im zašao za leđa, te potom namjestio zasjedu u jednom klancu. Snage Zhaoa su tada Qinu nanijele poraz, a Zhao She je nagrađen od kralja.

Zhao She je nedugo nakon te velike pobjede umro. Njegov sin Zhao Kuo nije naslijedio njegov vojnički talent, ali je usprkos toga 260. pne. imenovan za komandanta vojske Zhao koja je uništena u velikoj bitci kod Chanpinga.