Zhang Yue (dinastija Tang)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zhang Yue (pojednostavljeni kineski: 张说tradicionalni kineski: 張說pinyin: Zhāng Yuè[1]) (663–730), kurtoazno ime Daoji (道濟) ili Yuezhi (說之), formalno Vojvoda Wenzhen od Yana (燕文貞公), bio je kineski velikodostojnik u službi dinastije Tang koji je u nekoliko navrata služio kao kancelar - pod caricom Wu Zetian i njenim nasljednicima Ruizongom i Xuanzongom. Poznat je po tome što je predložio da kineska carska vojska napusti dotadašnji sistem regrutacije, odnosno da se djelomično profesionalizira - a što je potez koji je, prema mišljenju različitih kineskih historičara, doprinio kasnijem propadanju, odnosno produžio vijek dinastije Tang. Pod njime je također funkcija kancelara dobila više ovlasti u odnosu na druge službenike.

Zhang Yue je također bio poznat i kao ugledan književnik svog doba; on i njegov kolega Su Ting su se smatrali najboljim piscima na dvoru cara Xuanzonga te zajedno bili poznati kao 燕许大手笔 ("Snažni potezi kistom Yana i Xua").


Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 说 se izgovara kao Yue, ne Shuo. V. npr. Heming Yong, Jing Peng, Chinese lexicography: a history from 1046 BC to AD 1911.

Literatura[uredi | uredi kod]