Zhang Jianzhi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zhang Jianzhi (張柬之) (625[1]-706), kurtoazno ime Mengjiang (孟將), formalno Princ Wenzhen od Hanyanga (漢陽文貞王),[2] bio je kineski službenik u doba dinastije Tang koji je služio kao kancelar carici Wu Zetian i njenom sinu caru Zhongzongu. Bio je ključna ličnost dvorskog puča kojim je svrgnuta Wu Zetian i car Zhongzong vraćen na vlast 705. Kasnije je bio prognan zbog lažnih optužbi od strane Wu Sansija, nećaka Wu Zetian, te umro u izgnanstvu.


Napomene i reference[uredi | uredi kod]

  1. 625. kao Zhangova godina rođenja se temelji na njegovim biografijama u Knjizi Tanga i Novoj knjizi Tanga, koje oboje navode da je imao 81 godinu kada je umro 706. Međutim, Nova knjiga Tanga također navodi da je bio u 70-im godinama kada je 689. pozvan u glavnim grad, što bi sugeriralo da je, zapravo, rođen 610-ih. V. Book of Tang, vol. 91 [1] Arhivirano 2008-02-10 na Wayback Machine-u and New Book of Tang, vol. 120.[2] Arhivirano 2008-02-26 na Wayback Machine-u
  2. Historijski izvori Zhanga i druge pučističke vođe navode kao "pet prinčeva" te se smatra da su nakon dolaska na vlast cara Ruizonga ponovno dobili svoje prinčevske titula, iako Zhangpva biografija u Knjizi Tanga navodi edikt cara Ruizonga kojim je dobio titulu vojvoda od Hanyanga, pa nije potpuno jasno jasno da li je Zhang Jianzhi posthumno imao titulu vojvode ili princa. V. Book of Tang, vol. 91.