Zemunski kej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zemunski kej
Pogled sa Zemunskog keja na reku Dunav
Pogled sa Zemunskog keja na reku Dunav
Grad Beograd
Opština Gradska opština Zemun
Zemunski kej na mapi Beograda
Zemunski kej
Zemunski kej
Zemunski kej (Beograda)


Koordinate: 44° 50′ 36" SGŠ, 20° 25′ 02" IGD

Zemunski kej (zvanični naziv: Kej oslobođenja) je naselje i šetalište u Beogradu, koje se nalazi na teritoriji opštine Zemun.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Zemunski kej se nalazi na desnoj obali Dunava. Šetalište koje nosi zvanični naziv „Kej Oslobođenja“ počinje ispod brda i naselja Gardoš i doseže do opštine Novi Beograd. Na istoku se graniči sa naseljima Donji Grad i Retenzija, dok se na jugu graniči sa Ušćem i Novim Beogradom.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

U najvećem delu, šetalište se proteže paralelno sa ulicom „Kej Oslobođenja“. U blizini početka keja nalazi se jedna od većih autobuskih okretnica gradskog i prigradskog prevoza. Staza se nastavlja oko Ušća i čini jednu kontinuiranu pešačku zonu ka Starom Sajmištu i Savskom Nasipu, duž leve obale Save. Visoki obalski nasip napravljen je 1967. godine, tako da je Dunav izuzetno retko plavio kej (najkritičnije je bilo 1981. i 2006. godine). U septembru 2007. urađena je značajna rekonstrukcija keja sa još većim izdizanjem nasipa, proširivanjem pešačke zone i konstruisanjem još jedne na drugom nivou, završetkom radova na biciklističkoj stazi itd. Tokom 2010. godine započeto je još jedno uređenje keja, koje bi trebalo da bude završeno tokom 2012. godine i u okviru kojeg će biti uspostavljen pristan za velike rečne kruzere, pešačka i biciklistička staza biće preuređene, biće napravljene terase-vidikovci itd. [1]

Zemunski kej je glavno područje za brojne plovne objekte. Takođe, kako obala, a samim tim i šetalište, prate liniju obližnjeg Velikog ratnog ostrva, tu je početak pontonskog mosta koji periodično povezuje ostrvo i plažu Lido sa kopnom i koji se na tom mestu postavlja svakog leta.

Zemunski kej je mesna zajednica u opštini zemun sa populacijom od samo 3.649 stanovnika, prema popisu iz 2002. godine. To je zato što većinu površine u kraju sačinjavaju pešačke staze i zelene površine koje služe za rekreaciju, uključujući i veliki sezonski luna park. Jedan od najvećih hotela u Beogradu, Hotel Jugoslavija, nalazi se u blizini, ali je zatvoren nakon NATO bombardovanja 1999. godine, kada je bio strahovito oštećen. Delimično je otvoren 2007. godine kao najveći kazino u Beogradu. Obala ispred hotela je lokacija mnogih restorana, klubova i splavova i takođe ključna tačka noćnog života u Zemunu.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Kako će izgledati novi Zemunski kej? | e-Zemun”. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-22. Pristupljeno 2013-03-24. 

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. Dimitrije M. Knežev, Beograd naše mladosti: 1918-1941, "Filip Višnjić", Beograd,2001. god.,
  2. Muzej grada Beograda, Godišnjak grada Beograda, Tom 28, Muzej grada Beograda, Beograd,1981. god.,
  3. Dominique Auzias,Jean-Paul, Belgrade 2012, Petit Futé, 2012.,

Vanjske veze[uredi | uredi kod]