Zeami

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zeami Motokiyo (世阿弥 元清 c. 1363 – c. 1443?), also called Kanze Motokiyo (観世 元清?), je bio japanski glumac, dramski pisac i teoretičar umjetnosti.

Zeami je glumačko umijeće učio od svog oca, poznatog glumca Kan'amija. Njih dvojica su s vremenom razvili glumački stil poznat kao Noh. Napisao je oko 50 drama, kao i glumačke priručnike te traktate s područja estetike.

Gluma[uredi | uredi kod]

Zeami je podučavan od strane njegovog oca, Kan'amija, koji je također bio glumac. Tim otac-sin je postavio pozorište Noh. Kada su prvi put izveli Ashikagu Yoshimitsu, japanski Shogun, pitao je Zeamija da se školuje u glumi. Shogum je također prihvatio dječaka kao svog ljubavnika, što je u shudo tradiciji, 1374.

Nakon što je Zeami naslijedio oca, nastavio je izvoditi drame i adaptirati ih u stil koj je danas Noh-mješavina pantomime i vocalne akrobatike.

Književnost[uredi | uredi kod]

Zeamiju se može se pripisati oko 50 drama. Među njima su Izutsu, Hagoromo (Pernati mantil), Koi no omoni(Mnogo ljubavi), i Takasago. Pored pisanja drama i njegovog teoretskog rada "Fushi kaden" - također poznat kao "Kadensho", Zemi je pisao praktične instrukcije glumcima i postavio Noh-formu kao ozbiljnu formu glume. Njegove knjige nisu samo instrukcije nego su i estetičke, bazirane na duhovnoj kulturi Japana.

Literatura[uredi | uredi kod]