Zastava Rusije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava Ruske Federacije

Zastava Rusije je horizontalna belo (gore)-plavo-crvena trobojka.

Grb Moskve

Popularni mit o poreklu ruske zastave, govori da ona vuče poreklo od posete Petra Velikog Holandiji, 1699. Ruski car, je otišao u ovu posetu da bi stekao iskustva iz brodogradnje, i shvatio je da je i Rusiji potrebna zastava za mornaricu. Rusku zastavu je bazirao na holandskoj zastavi, napravivši trobojku sa tri jednaka, horizontalna polja, ali je izabrao ruske boje za nju (tadašnja zastava Holandije je bila narandžasto-belo-plava, bez crvene). Ove boje su došle od grba Moskovskog vojvodstva, na kome se nalazi Sveti Đorđe u belom (srebrnom) oklopu, na belom konju, sa plavim plaštom, na crvenom polju.

Iako je ova priča široko rasprostranjena, sigurno je da se radi o mitu, jer knjiga zastava iz 1695. (znači pre posete Petra zapadnoj Evropi) opisuje zastavu sličnog dizajna koja pripada Moskovskom Kneževstvu. Iako ruska trobojka možda i vodi poreklo od holandske civilne zastave, u tom slučaju je ovaj uticaj nastupio znatno ranije nego što se pretpostavlja (prvi brod ruske mornarice, Oriol, je plovio pod ovom zastavom 1667. godine).

Verzije[uredi | uredi kod]

Zastava Ruske SFSR, 1917. - 91.; proporcija zastave: 1:2

Znači, opisana ruska zastava se koristila u mornarici od 17. veka, a kao trgovačka zastava je usvojena 1705. 7.5. 1883. počela je da se upotrebljava i na kopnu, postavši zvanična nacionalna zastava.

Car Nikolaj II je 1914 izmenio zastavu, dodavši orla romanovih na žutom polju u gornji levi (ka koplju) ugao zastave.

Kada su boljševici preuzeli vlast, 1917, promenili su zastavu Ruske Republike (jedne od konstitutivnih republika Sovjetskog Saveza) u zastavu na slici desno (vidi Zastava Ruske SFSR), i ovo je bila republička zastava tokom sovjetske ere. Od zastave Sovjetskog Saveza se razlikuje po tome što ima vertikalnu plavu traku na strani koplja.

Prvobitna zastava je usvojena u Rusiji, 22.8. 1991.

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Zastava Rusije na www.fotw.net