Zapadni Rusini

Izvor: Wikipedia

Rusini su zapadnoslovenski narod, koji pretežno živi u srpskoj pokrajini Vojvodini, u kojoj je njihov jezik jedan od 6 službenih jezika. Jezik ovih Rusina se govori uglavnom u Vojvodini, a spada u grupu zapadnoslovenskih jezika i sličan je slovačkom. Manji deo Rusina živi i na istoku Hrvatske (Slavonija) te na severu Bosne i Hercegovine.

Prema popisu iz 2002. godine, u Vojvodini je živelo oko 15.000 Rusina (Prema popisu iz 1981. godine bilo ih je oko 23.000). Rusini su pretežno grkokatoličke veroispovesti. Kulturni centar Rusina u Vojvodini je Ruski Krstur.

Rusini su se u Vojvodinu naselili sa područja današnje istočne Slovačke u 18. veku.

Pored ovog imena, Rusini se u istorijskim dokumentima pominju i pod imenima Ruteni i Malorusi. Postoje takođe i Rusini u Ukrajini, čiji jezik spada u grupu istočnoslovenskih jezika i sličan je ukrajinskom. Vojvođanski Rusini su u Srbiji priznati kao posebna nacija, ali ih neki smatraju delom ukrajinskih Rusina, koje opet neki smatraju delom ukrajinskog naroda. Međutim, za razliku od Ukrajinaca i ukrajinskih Rusina, koji govore istočnoslovenske jezike, Rusini u Vojvodini govore zapadnoslovenski jezik.