Blokirani parlament

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zamrznuti parlament)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Blokirani ili zamrznuti parlament (engleski: hung parliament, ponekad pogrešno preveden kao "obješeni parlament", jer je particip prošli "hanged" a ne "hung") je izraz kojim se u anglosaksonskim ili zemljama westminsterskog sistema vladavine opisuju situacije u kojima nijedna stranka nema većinu u parlamentu, odnosno ne može samostalno sastaviti vladu. S obzirom da većina zemalja westminsterskog sistema koristi većinski izborni sistem, odnosno u njima postoji dvostranačje, takve su situacije prilično rijetke.

One se u pravilu smatraju štetnima, jer stranka koja ima najviše glasova i mjesta, odnosno koja bi se po uobičajenim kriterijima trebala smatrati vladajućom nema politički kapital ili legitimitet da provodi vlastiti predizborni program, a još manje stranka koja bi joj trebala biti službena opozicija. Rezultat svega toga je trajna blokada i politička nestabilnost.

Iz takve situacije se obično izlazi formiranjem koalicije s manjim strankama ili nezavisnim zastupnicima u parlamentu. Drugo je rješenje formiranje tzv. manjinske ili tehničke vlade. U potonja dva slučaja je to tek privremeno rješenje do održavanja novih izbora koji bi trebali donijeti jasnog pobjednika, odnosno "razbiti blokadu" parlamenta.

Blokirani parlament je situacija koja je postojala u Kanadi od 2006. do 2011. godine, odnosno u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2017. do 2019. godine.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]