Zaljevski rat (razvrstavanje)

Izvor: Wikipedia
Višeznačna odrednica Ova strana je razvrstavanje za više pojmova označenih jednim nazivom.
Opis ovih pojmova treba da je kratak. Da sadrži poveznice prema samo jednoj, nezamjenjivim nazivom označenoj odrednici. Ako ste ovdje stigli poveznicom sa druge vikipedijine odrednice, vratite se tamo i promijenite tu poveznicu na jedan od pojmova iz gornje liste.


Zalivski ili Zaljevski rat je izraz koji se od 1991. do 2003. koristio za oružani sukob između Iraka i koalicije UN na čelu SAD kojoj je povod bila iračka invazija i okupacija Kuvajta.

Nakon američke invazije na Irak 2003. se za taj sukob koristi sve češće koristi izraz Prvi zaljevski rat, a za invaziju Drugi zaljevski rat.

Prije 1991. se izraz Zaljevski rat (ili, malo češće, Rat u Zaljevu) koristio za iračko-iranski rat. U nekim izvorima se taj rat sada zove Prvi zaljevski rat, a ratovi otpočeti 1991. i 2003. Drugi i Treći zaljevski rat.

Još prije se izraz Zaljevski rat koristio za Irački ustanak 1920-22. protiv britanskog mandata, odnosno Anglo-irački rat ili britansko gušenje pronacističke pobune u Iraku za vrijeme drugog svjetskog rata 1941.