Enigmat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zagonetač)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Enigmat(a) (< enigma), muška osoba koja sastavlja zagonetke. Oblik enigmat uglavnom se upotrebljava u hrvatskom, dok se u srpskom jeziku uglavnom upotrebljava oblik enigmata (množina enigmate, usporedi naziv knjige Literate enigmate). Rječnici ne bilježe oblik te riječi za žensku osobu, ali se takav oblik (enigmatkinja) pojavljivao u enigmatskoj štampi (npr. u Kvizu, broj 80, str. 30). U humorističkom kontekstu pojavljuje se i oblik enigmatica (Enigmatski skerco, br. 1, str. 41 i br. 3, str. 41).

Za osobu koja se bavi enigmatikom, odnosno sastavljanjem i rješavanjem zagonetaka, upotrebljava se i riječ enigmatičar (za ženu enigmatičarka). Sami enigmati radije i mnogo češće upotrebljavaju oblike enigmat(a), dok oblik enigmatičar(ka) više upotrebljavaju neenigmati.

U Hrvatskoj je umjesto riječi enigmat, u posljednjoj trećini 20. vijeka, prevladala upotreba riječi zagonetač (za ženu zagonetačica) zaslugom (pomalo purističkom) ZD "Čvora" i to usprkos činjenici da se u Rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića kao sinonim za riječ enigmat navodi riječ - zagonetar. Taj se oblik, izgleda, u enigmatskim krugovima nikada nije masovnije koristio.

U slovenskom jeziku riječima enigmat i zagonetač odgovara riječ ugankar, a u engleskom puzzler (čitaj: pazler), po Željku Bujasu i enigmatographer odn. puzzle-writer.

Izvor[uredi | uredi kod]