YU rock misija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice YU rok misija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
YU rock misija
Muzički rad
Period aktivnosti1985.
Osnivanje1985.
ŽanrPop , rock

YU rock misija bio je projekt podrške Bobu Geldofu, koji se zalagao za pomoć gladnima u Africi, sastavljen od glazbenika nekadašnje SFRJ, koji su snimili pjesmu "Za milion godina", a čija je akcija kulminirala koncertom "Live Aid" 13. srpnja 1985.

Pored pjesme "Do They Know For Christmas?", koju su snimili izvođači iz Velike Britanije i "We Are The World" izvođača iz SAD-a, i druge države su se također aktivno pridružile Geldofovoj kampanji, uključujući Kanadu, Njemačku, Austriju, Norvešku i dr.

SFR Jugoslavija nije bila izuzetak. Elita jugoslavenske rock i pop glazbene scene zajedno je formirala jugoslavenski "Aid" bend, nazvan YU Rock Misija. Sastav je snimio pjesmu i odgovarajući glazbeni spot. U sastavu su bili izvođači: Oliver Mandić; Željko Bebek, bivši pjevač rock sastava Bijelo dugme; Marina Perazić, iz sastava Denis & Denis; Momčilo Bajagić-Bajaga, vođa sastava Bajaga i instruktori; Aki Rahimovski, vođa sastava Parni valjak; Slađana Milošević; Massimo Savić; Zdravko Čolić; Peđa D' Boy i mnogi drugi poznati glazbenici. Snimili su singl "Za milion godina", koji se i dalje izvodi na radio postajama bivše Jugoslavije. U ovoj pjesmi, solo dionicu na gitari odsvirao je Vlatko Stefanovski iz sastava Leb i sol. Bora Đorđević, vođa sastava Riblja čorba i Goran Bregović iz Bijelog dugmeta nisu navedeni na omotu ploče, ali su učestvovali u televizijskom izvođenju pjesme (vidi: 03:20).

Za kraj kampanje, jugoslavenski glazbenici su izveli ovu pjesmu na osmosatnom koncertu 15. lipnja 1985. u Beogradu. Spot za ovu pjesmu prikazan je na televizijskim stanicama diljem svijeta, a 13. srpnja 1985. je prikazan u okviru "Live Aid" koncerta u Londonu, na velikom video-screenu. Ovaj spot je također uključen u "Live Aid DVD" izdanje, koje je objavljeno 2004. godine.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]