Xipibo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Xipibo (Shipibo, Šibibo, Ssipipo) je pleme Panoan Indijanaca, oko 35,000 nastanjeno u peruanskoj regiji Pucallpa.

Naselja im se, njih preko 300, nalaze duž rijeke Río Ucayali i obližnjim jezerima. Usprkos tristogodišnjem kontaktu sa Europljanima i masovnim preobračenjima na kršćanstvo, Šipibi su sačuvali svoj jezik, šamanske tradicije i vjerovanja, kao i snažan plemenski identitet.

Šibibo rukotvorci poznati su po svojim zamršenim dizajnima na lončariji. Njihova ekonomija počiva na lovu, ribolovu i posijeci-i-spali agrikulturi. Neki od njih danas žive u Iquitosu gdje se bave prodajom svojih osebujnih rukotvorina.

Poljodjelstvo je tipa posijeci-i-spali, a uzgaja se masnioka, banana, kukuruz i grah.Osim ovoga bave se i lovom na vodene sisavce i reptile i ribolovom [1].

Lokalne skupine[uredi | uredi kod]

Šipibo Indijanci pripadaju široj skupini Chama del Ucayali u koju Mason (1950) svrstava i govornike Conibo i Cashibo. Šipibo se dalje sastoje od Caliseca, Sinabo, Manamabobo i Manava. Srodni su im Conibo.

Jezik[uredi | uredi kod]

jezik xipibo-conibo član je porodice panoan a ima nekoliko dijalekata, to su: shipibo, conibo (coniba), pisquibo, shetebo (setebo, setibo, xitibo, manoita), shipibo del madre de dios.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Missionary Atlas Project”. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-23. Pristupljeno 2014-08-06. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]