Xi Shi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Most Xi Shi u Muduu u Suzhouu

Xi Shi (西施, Pinyin: Xī Shī, vijetnamski: Tây Thi cca. 506. pne. – ?) bila je kineska plemkinja koja se smatra prvom od Četiri ljepotice drevne Kine, a koja je živjela pred kraj period Proljeća i Jeseni u Zhujiju, glavnom gradu drevne Države Yue.

Prema predaji je imala ključnu ulogu u sukobu Države Yue sa Državom Wu. Kralj Goujian od Yuea je nakon poraza bio prisiljen prihvatiti sizerenstvo države Wu i njenog kralja Fuchaija. Gouijanov savjetnik Weng Zhong je predložio kralju da se osveti svom neprijatelju tako što će kao danak Fuchaiju slati lijepe žene. Plan je proveo ministar Fan Li koji je na Fuchaijev dvor kao konkubine poslao Xi Shi i Zheng Dang.

Kao što su ministri Yuea predvidjeli, Fuchai je postao zaslijepljen ljepotom Xi Shi, potpuno zanemario državne poslove i pao pod toliko snažan uticaj svoje konkubine da je dao pogubiti svog vjernog savjetnika Wu Xija. Zahvaljujući tome je država Wu toliko oslabila da je godine 473. pne. Goujian pokrenuo vojni pohod, porazio Fuchaija i natjerao ga na samoubistvo.

U suvremenom Vijetnamu se Xi Shi smatra velikom nacionalnom heroinom.

Reference[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]