Registar (Windows)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Windows Registry)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vindousov registar (engl. Windows Registry) je baza podataka koja je sastavni dio operativnih sistema Majkrosoft Vindous i u kojoj su zabeležena podešavanja operativnog sistema i korisničkog okruženja, podaci o instaliranim programima, računarskoj opremi i svi drugi podaci vezani za pravilno funkcionisanje računarskog sistema. Na ovaj način su organizovani svi 32-bitni i 64-bitni vindousi, kao i Mobilni Vindous.

Kada se prvi put pojavio u Vindousima 3.1, primarna svrha registra je bila spremanje konfiguracijskih informacija za komponente bazirane na COM-u. S pojavom Vindousa 95 i NT, njegova se uloga proširila i na konfiguracijska podešenja za aplikacije koje su prethodno koristile .ini fajlove.

Uloga[uredi | uredi kod]

Nekada su za aplikacije postojale .ini fajlovi u koje su programi spremali sopstvena podešenja. Često su se nalazile na zajedničkoj lokaciji što je, u slučaju više korisnika, onemogućavalo da svaki ima svoja podešenja. Konstrastno, registar sprema sve aplikacijska podešenja u jedan središnji repozitorijum i to u standardizovanom obliku. Ovo ima više dobrih strana u odnosu na .ini fajlove.

Takođe, registar omogućava da više korisnika dijeli isti računar kao i da programi rade za korisnike koji nisu administratori. Bekap je isto tako jednostavniji jer se registru može pristupiti preko mrežne veze za udaljeni pristup i menadžment.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]