Wilson (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Wilson
filmski poster
RežijaHenry King
ProducentDarryl F. Zanuck
ScenarioLamar Trotti
UlogeCharles Coburn
Alexander Knox
Geraldine Fitzgerald
Thomas Mitchell
Sir Cedric Hardwicke
MuzikaAlfred Newman
FotografijaLeon Shamroy
MontažaBarbara McLean
DistribucijaTwentieth Century-Fox
Datum(i) premijere
1. 8. 1944 (1944-08-01)
Trajanje154 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,995.000 $[1]
Bruto prihod2,000.000 $ (kino-iznajmljivanja)[2]

Wilson je američki biografski film snimljen 1944. u režiji Henryja Kinga, poznat kao jedan od najambicioznijih, ali i komercijalno najneuspješnijih hollywoodskih filmova 1940-ih,

Naslovni protagonist, čiji lik tumači Alexander Knox, je američki političar, državnik i američki predsjednik Woodrow Wilson. Radnja započinje 1909. godine kada Wilson, kao reformski orijentiran publicist, ulazi u politiku te prikazuje njegov uspješnu karijeru koja će kulminirati s dva osvojena mandata, uspješnim vođenjem zemlje u prvom svjetskom ratu, ali i neuspjehom da SAD uključi u poratni poredak temeljen na Ligi naroda.

Glavni pokretač projekta bio je producent Daryl F. Zanuck, šef studija 20th Century Fox, koji se nadao da će raskošna produkcija, koja je uključivala Technicolor film u boji, i epski karakter uspjeti nadmašiti Gone with the Wind. Film je napravljen u jeku drugog svjetskog rata te je također sugerirao kako je upravo odbijanje američke javnosti da prihvati Wilsonove ideje i odbaci izolacionizam dovelo do ratnih zbivanja. Dijelom zbog toga je i film prigrlila i administracija predsjednika Roosevelta, koji je, također kao i Wilson, pripadao Demokratskoj stranci te se iste godine natjecao za svoj četvrti mandat.

Usprkos svega, i usprkos nekoliko Oscara u tehničkim kategorijama, Wilson je doživio komercijalni neuspjeh te nije uspio vratiti uloženi novac. To je Zanucka toliko pogodilo da je godinama kasnije zabranjivao svojim zaposlenicima da u njegovom prisutstvu spominju taj film. Suvremeni kritičari mu zamjeraju pretjerano hagiografski pristup, kao i potpuno ignoriranje Wilsonovog promoviranja rasne segregacije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 242, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  2. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 221, ISBN 978-0-8108-4244-1.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]