William de Warenne, 1. earl Surreyja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William de Warenne
Smrt1088
Titula1. earl Surreyja
(engleski: 1st earl of Surrey)
(1. stvaranje)
Vladavina/nošenje titule1088
NasljednikWilliam de Warenne, 2nd Earl of Surrey
Suprug/a/zi/geGundred, grofica Surreyja
sestra Richarda Goueta
RoditeljiRanulf II de Warenne
Emma

William de Warenne, 1st Earl of Surrey, Seigneur de Varennes (? - 24. jun 1088), bio je normanski plemić rodom iz mjesta Varenne (općina Bellencombre u današnjem francuskom departmanu Seine Maritime)[1][2][3], poznat kao jedan od drugova Williama Osvajača i prvi i kratoktrajni nositelj titule earla (grofa) Surreya u Engleskoj.

Rodio se kao sin Ranulfa II de Warennea i Emme; poticao je iz porodice vojvotkinje Gunnor, supruge normandijskog vojvode Richarda I. U mladosti se istakao po vjernosti mladom vojvodi Guillaumeu (William) te sudjelovao u bitci kod Mortermera 1054. za što je kasnije nagrađen zemljom oduzetom svom pobunjenom ujaku Rogeru od Mortermera. Godine 1066. je bio među normandijskim baronima, pozvanih na savjetovanje tokom koga je Guillaume odlučio pokrenuti invaziju Engleske. U njoj je sudjelovao kao jedan od rijetkih normanskih vitezova koji se imenom spominje kao sudionik bitke kod Hastingsa. Nakon nje je za nagradu dobio brojna zemljišta u Engleskoj koja spominje Domesday Book.

Oko godine 1070. se oženio za flamansku plemkinju Gundred, kćer Gerboda Flamanca, prvog earla Chestera. S njom je imao četvoro djece, uključujući sina Williama koji će ga naslijediti na mjestu earla. Poslije se udao za sestru izvjesnog Richarda Goueta s kojom nije imao djece.

Oko godine 1078. su on i Gundred išli na hodočašće u Rim, ali tamo nisu mogli stići zbog borbe za investituru. Pri povratku su u Francuskoj posjetili opatiju Cluny i, duboko impresionirani tamošnjom organizacijom i načinom života, odlučili osnovati klinijevski samostan Lewes na svojim posjedima u Engleskoj.

William II Riđi je, nedugo nakon dolaska na englesko prijestolje, godine 1088. proglasio Williama de Warennea earlom Surreyja. On je kralju uzvratio time što mu je iste godine ostao odan prilikom pobune normanskih feudalaca. Opsjeo pobunjeničko uporište Zamak Pevensey, i tada je ranjen. Od zadobivenih rana je umro u Lewesu. Pokopan je u samostanu kraj Gundred.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. K.S.B. Keats-Rohan, Domesday People, a Prosopography of Persons Occurring in English Documents 1066-1166 (The Boydell Press, Woodbridge, 1999), p. 480
  2. Lewis C. Loyd, The Origins of Some Anglo-Norman Families, ed. Charles Travis Clay and David C. Douglas (Reprint, Genealogical Publishing Co., Baltimore, 1992) pp. 111-12
  3. G. E. Cokayne, The Complete Peerage, vol. xii/1 (The St. Catherine Press, London, 1953), p. 491

Literatura[uredi | uredi kod]

Perstvo Engleske
Nova titula earl Surreyja
(1. stvaranje)
1088
Slijedi:
William de Warenne