William de St-Calais

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William de St-Calais
biskup Durhama
William od St Calaisa u ilustraciji rukopisa iz 11. vijeka
StolicaBiskupija Durham
PrethodnikWilliam Walcher
NasljednikRanulf Flambard
Ostale funkcijeopat St-Vincenta u Le Mans
Redovi
Konsekracijaili 27. decembra 1080. ili 3. januara 1081
Lični detalji
Smrt2. januar 1096
Sahranjen16. januar 1096
Durhamska katedrala
Denominacijakatolik

William de St-Calais (također Calais, Carileph ili Carilef; ? - 1096) bio je srednjovjekovni normanski redovnik, opat samostana Saint-Vincent u Le Mansu (Maine), koji je od 1080. do smrti služio kao biskup Durhama. Na to mjesto ga je imenovao kralj William I Osvajač. Za vrijeme stolovanja St-Calais je zamijenio kanonike sa redovnicima te otpočeo izgradnju Durhamske katedrale. Uz crkvene dužnosti je služio i kao kraljevski komesar zadužen za izradu znamenite Knjige Sudnjeg dana, te kao savjetnik kralja Williama I i njegovog sina i nasljednika Williama II Rufusa. Nakon što je William Rufus 1087. stupio na prijestolje, St-Calais se smatrao njegovim nasljednikom.

Kada je, sljedeće godine kraljev stric Odo od Bayeuxa podigao ustanak, St-Calais je u njemu sudjelovao. Kralj je St-Calaisovo uporište Durham stavio pod opsadu, a nakon gušenja ustanka mu sudio za izdaju. Suđenje su suvremenici opisali u tekstu De Iniusta Vexacione Willelmi Episcopi Primi, koji se smatra najstarijim autentičnim opisom procesa pred državnim sudom u historiji Engleske. Nakon suđenja je St-Calaisu dozvoljeno otići u egzil, a zamak Durham je preuzeo kralj. Otišao je u Normandiju gdje je postao glavni savjetnik vojvode Roberta Curthosea, krajevog starijeg brata. Međutim, već 1091. se vratio u Englesku te ponovno stekao kraljevu nakoonost.

Vrlo brzo je ponovno postao glavni kraljev savjetnik. Godine 1093. je pregovarao s opatom Anselmom od Beca povodom kandidature za mjesto nadbiskupa Canterburyja. Godine 1095. je, pak, upravo St-Calais bio glavni kraljev tužitelj na suđenju protiv Anselma, nakon što je Anselm postao nadbiskup.

St-Calais je tokom stolovanja napunio katedralnu biblioteku s knjigama, a posebno velikim brojem tekstova kanonskog prava. Istakao se i u obrani sjeverne Engleske od škotskih napada. Pred smrt se pomirio s Anselmom, koji ga je došao utješiti i blagosloviti na njegovoj samrtnoj postelji.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Aird, W. M. (1994). „St Cuthbert, the Scots and the Normans”. u: Marjorie Chibnall (editor). Anglo-Norman Studies XVI: Proceedings of the Battle Conference. Boydell Press. pp. 1–20. ISBN 0-85115-366-6. 
  • Browne, (1982). „Bishop William of St. Carilef's Book Donations to Durham Cathedral Priory”. Scriptorium XLII (2): 140–155. 
  • Offler, H. S. (1960). „William of St Calais”. Transactions of the Architectural and Archaeological Society of Durham and Northumberland X: 258–279. OCLC 183396629. 
  • Rose, R. K. (1982). „Cumbrian Society and the Anglo-Norman Church”. Studies in Church History 18: 119–135. OCLC 1425545. 
Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
William Walcher
biskup Durhama
1081–1096
Slijedi:
Ranulf Flambard