William Warelwast

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William Warelwast
biskup Exetera
Jedan od tornjeva Exeterske katedrale, koji potiče iz Warelwastovog doba
StolicaBiskupija Exeter
Izabran11. august 1107
Stolovanje završiloo. 26. septembar 1137
PrethodnikOsbern FitzOsbern
NasljednikRobert Warelwast
Ostale funkcijearhiđakon Exetera
Redovi
Konsekracija11. august 1107
Lični detalji
Smrto. 26. septembar 1137
Denominacijakatolik

William Warelwast, ponekad poznat i kao William de Warelwast[1] (? - 1137), bio je normanski katolički svećenik i biskup Exetera koji je stolovao od 1107. do smrti.

Warelwast je bio rodom iz Normandije ,[α 1] ali se o njegovom životu malo zna sve do godine 1087. kada je postao kraljevski sekretar Williama II. Najveći dio posla mu se svodio na diplomaciju, te je igrao veliku ulogu u kraljevom sporu sa Anselmom, nadbiskupom Canterburyjem, kojim je počela borba za investituru u Engleskoj. Nekoliko puta je otišao u Rim kao kraljev izaslanik kod pape kako bi pokušao riješiti spor u kraljevu korist; srednjovjekovni kroničar Eadmer, jedan od Anselmovih pristaša, tvrdi da je Warelwast potkupio papu ili njegove službenike kako bi spor riješio u Williamovu korist.

Nakon Williamove smrti u lovu, Warelwast je nastavio služiti kao diplomat njegovog nasljednika Henryja I. Nakon što je spor oko investiture okončan, Warelwast je nagrađen s biskupijom Exeter u Devonu, iako je nastavio služiti Henryja kao diplomat i kraljevski sudac. Za njegovog stolovanja je počela izgradnja nove katedrale u Exeteru. Warelwast je oslijepio nakon 1120. godine. Poslije njegove smrti 1137. ga je naslijedio nećak Robert Warelwast.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Ime mu potiče od mjesta Véraval (Warelwast 1024), danas navođenog kao Ver-à-Val, zaselka Autretota, oko 3.1 mi (5.0 km) sjeverozapadno od Yvetota u današnjoj francuskoj regiji Gornja Normandija.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Barlow "Warelwast, William de (d. 1137)" Oxford Dictionary of National Biography

Literatura[uredi | uredi kod]

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Osbern FitzOsbern
biskup Exetera
1107–1137
Slijedi:
Robert Warelwast