Willem van Oranje (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Willem van Oranje
RežijaJan Teunissen
ScenarioH.J. Drayer
Jan Teunissen
MuzikaBernard Sigtenhorst-Meyer
DistribucijaComité van Initiatief voor de Vervaardiging van de Willem van Oranje film
Datum(i) premijere
4. 1. 1934 (1934-01-04)
Trajanje75 min.
Zemlja Nizozemska
Jeziknizozemski
Budžet40.000 FL.

Willem van Oranje (sh. Willem Oranski) je nizozemski crno-bijeli historijski film snimljen u režiji Jan Teunissena i premijerno prikazan početkom 1934. godine, koji se tradicionalno smatra prvim cjelovečernjim zvučnim ostvarenjem nizozemske kinematografije.

Radnja je smještena u 16. vijek u doba nizozemskog rata za nezavisnost, a naslovni protagonist, čiji lik tumači Cor van der Lugt Melsert, je princ Willem Oranski, vođa nizozemskih pobunjenika i osnivač buduće nizozemske vladarske porodice.

Willem van Oranje je bio jedno od nekoliko projekata kojima su nizozemski sineasti pokušali napraviti prvi zvučni film u svojoj domovini. Godine 1930. je snimljen Zeemansvrouwen, koji je iz financijskih razloga završio kao nijemi film, a godine 1932. je snimljen Terra Nova, koja je nakon premijere povučena iz distribucije zbog svađe producenata. Tvorci Willema su se, pak, morali natjecati sa producentima filma De Jantjes, adaptacije popularnog kazališnog mjuzikla. Na kraju je Willem ipak prvi dovršen i prvi distribuiran; ponekad se to tumači političkim pritiskom, odnosno mišljenjem da je film patriotskog naboja daleko prikladniji za čast prvog nizozemskog zvučnog filma.

Godine 1984. je snimljena istoimena TV-serija gdje je naslovni lik tumačio Jerroen Krabbe.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Lik
Cor van der Lugt Melsert Willem van Oranje
Willy Haak Louise de Coligny
Cor Hermus Karlo V
Louise Kooiman Juliana van Stolberg
Cruys Voorbergh Filips II
Willem Huysmans gradonačelnik Den Briela

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]