Wikipedija:Stil

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Cilj ove stranice je dati smjernice kako pisati članke na srpskohrvatskoj wikipediji. Ostale stranice slične tematike su:

Dakle, naučili ste kako uređivati stranicu (bold i italic fontovi su bili laki, slike uz članke znate postaviti, napisali ste i poneku matematičku formulu), znate stvoriti novu stranicu, u ovom trenutku nije pitanje što pisati, ni kako to izvesti, nego kako to izvesti da se rezultat Vašeg pisanja lijepo uklopi u wikipediju. Jer vidjeli ste neke stranice koje je netko očito našvrljao lijevom nogom, ili rezultat "rada" vandala. Evo kako:


Naslovi članaka[uredi | uredi kod]

Imena članaka trebala bi biti u skladu s pravopisom, i potpuna. Npr. ne Kovačić, nego Ivan Goran Kovačić. Zašto? Zato što postoji i Ante Kovačić.
Još jedan primjer: Blaise Pascal, te Pascal (SI jedinica).

  • Ako je situacija dvojbena (npr. Imenice, Imenica) - u češćoj uporabi je oblik u množini (Imenice), dok se rijetko rabi oblik u jednini, članak treba biti u množini, a oblik u jednini treba biti preusmjeren na oblik u množini.
  • Ako oba oblika postoje i imaju različito značenje, onda oba oblika smiju imati svoje članke:
  • Mačka (kućna mačka - Felis domestica [ovaj lat. naziv je iz glave])
  • Mačke (obitelj mačaka - tigrovi, pume, risovi... i kućne mačke)

Poveznice, unutarnje i vanjske[uredi | uredi kod]

Ovo nije papirnata enciklopedija, pa cilj nije samo napisati dobar članak i upotpuniti ga s dobrim ilustracijama, nego ga valja i povezati. Zašto i kako?
Budući da je ovo računalna encikopedija koja se koristi preko web preglednika, dobro je koristiti interne poveznice u članku. Time onaj tko čita Vaš tekst može na jednostavan način dobiti dodatne informacije u samo par klikova mišem (sjetite se kako je to izgledalo kad ste listali rječnik stranih riječi i istovremeno proučavali nekoliko svezaka opće enciklopedije - nije baš lagan zadatak). Poveznica ne treba biti premalo, ali niti previše (otežavaju čitanje članka kad ih je previše). Za detalje vidi dolje pod Tipski članci.

U tekstu članka bi trebale biti samo unutarnje poveznice (one koje pokazuju na članke na wikipediji), dok se popis vanjskih poveznica obično stavlja na kraj članka.

Duljina članaka[uredi | uredi kod]

Kako već piše na stranici Kako uređivati stranicu? duljina članaka ne treba biti veća od 32000 znakova. To otežava uređivanje članka i vama i drugima, dva su načina da to izbjegnete. Obično se članak sastoji od glavnog teksta i tablica. Ukoliko su tablice velike, izdvojite ih u šablone. Kako to učiniti? Vidi Wikipedia:Šabloni.

Tipski članci[uredi | uredi kod]

Pošto je ovo enciklopedija, članci o državama svijeta, filmovima, knjigama, piscima trebali bi svi slijediti neki obrazac, biti uniformirani. Više detalja na Wikipedia:Tipski članci.

Potpisivanje[uredi | uredi kod]

Na stranici Wikipedia:Kako uređivati stranicu piše kako jednostavno potpisati tekst koji ste napisali, no ne piše kada (eksplicitno). Copy-paste:

"Kad upisujete komentar na neku stranicu 
za razgovor, trebate ga potpisati. Možete to učiniti 
tako da na kraju dodate tri valovite crte (tilde), 
a Wikipedija će automatski napisati vaše ime:
~~~ primjer: alias
a ako dodate četiri valovite crte (tilde), 
napisat će se vaše ime, datum i vrijeme:
~~~~ primjer: alias 10:38, 25 Feb 2004 (CET)"

Potpisuje se tekst na stranicama za razgovor (raspravu, talk-stranicama), i vaš tekst koji tamo napišete neće nitko mijenjati, bez obzira na gramatičke i ine pogreške. Članci se ne potpisuju, iz više razloga:

  1. Tko je napisao početni članak, a tko je što mijenjao vidi se na stranici "Stare izmjene", pa time potpisivanje nije nužno.
  2. Potpisivanjem članka kao da izjavljujemo: "Članak je gotov, savršen, nepromjenjiv". A ne postoji savršeni članak. Ispod okvira za uređivanje lijepo piše: "Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovdje slati."

Tako zapravo i ako ne potpišete komentar na stranici za raspravu moguće je "otkriti" tko je taj komentar napisao (za registrirane korisnike koji su se logirali), no znak pristojnosti je potpisati svoje riječi, time olakšavamo čitanje drugim ljudima, ne moraju "istraživati" po starim izmjenama da bi ustanovili tko je što rekao.

Općenito[uredi | uredi kod]

Općenita preporuka jest, ne valja pretjerivati ni u čemu. Previše poveznica čini tekst nečitljivim, kao i previše masno označenog teksta ili kurziva. Na srpskohrvatskoj se Wikipediji, za razliku od nekih pisanih enciklopedija, za isticanje ne koristi verzal (VELIKA SLOVA) pa ga ne valja upotrebljavati ni u naslovima, a ni u tekstu članka. Cilj wikipedije jest kvalitetan sadržaj u jednostavnom i svakom razumljivom i pristupačnom obliku.

Jezična politika[uredi | uredi kod]

Prijedlog jezične politike je u proceduri. Mogu se analogijom primjenjivati smjernice engleske Wikipedije oko korišćenja standardnih varijanti engleskog