Wikipedija:Portal

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Portali)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prečica:
WP:PORTAL

Portali su stranice koje služe kao "glavne stranice" za određene teme ili područja. Portali trebaju promicati sadržaj i poticati korisnike na doprinošenje kvaliteti sadržaja.

Sadržaj

Što su portali?[uredi | uredi kod]

Koncept portala pojavio se na poljskoj i njemačkoj Wikipediji. Cilj portala je da pomogne čitatelju i/ili suradnicima da na lak način sagledaju određenu temu pomoću stranica koje su slične glavnoj stranici. U suštini, portali su korisne početne točke za proučavanje sadržaja Wikipedije.

Kako pronaći portale[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Wikipedia:Popis portala

Svi portali trebaju biti navedeni na popisu portala koji ujedno sadrži i datume njihovog otvaranja te suradnike koji portale održavaju i kojima se možete obratiti s pitanjima o određenom portalu.

Portali su također i međusobno vrlo dobro povezani i korisnici mogu lako pregledavati ostale portale služeći se poveznicama na trenutno otvorenom što omogućuje šablon {{portali}}, a također su i kategorizirani u istoimenoj kategoriji, Kategorija:Portali. Također mogu sadržavati i rubriku za lakše pregledavanje sličnih tema.

U glavnom imenskom prostoru na najvažnije portale vode poveznice izravno s glavne stranice, a postoji i poveznica koja vodi na popis svih portala. Isto tako, pojedini portali imaju i šablon koji je postavljen na najvažnije članke koji su povezani s temom portala, a koji vode na portal.

Kada stvoriti portal[uredi | uredi kod]

Kao što je već istaknuto, portale treba shvatiti kao glavne stranice u malom i upravo bi zato kvaliteta sadržaja na portalu trebala biti približno jednaka onoj na glavnoj stranici. Osim kvalitete, u obzir treba uzeti i kvantitetu članaka. Naime, nije moguće otvoriti portal sa samo nekoliko kvalitetnih članaka zato što to onemogućava ažurnost, a samim time i razvijanje portala. Isto tako, prije predlaganja otvaranja portala treba razmisliti o broju korisnika koji su zainteresirani za temu i koji su voljni surađivati na održavanju portala.

Ako smatrate da su svi gore navedeni uvjeti ispunjeni potrebno je otvaranje portala predložiti na stranici za predlaganje novih portala, a korisnike treba na pijaci pozvati na raspravu na stranici za prijedloge. Ne treba predlagati otvaranje novog portala ako ne mislite aktivno sudjelovati u njegovoj izradi i održavanju (naime, portale treba ažurirati barem jednom mjesečno).

Kako napraviti portal[uredi | uredi kod]

Ne postoji jedan standardizirani dizajn za portale, iako većina ima donekle sličan izgled. Za više ideja možete pogledati dizajn već postojećih portala, kao i onih na drugim izdanjima Wikipedije.

Kako napraviti dobar portal[uredi | uredi kod]

Većina portala sadrži sljedeće teme za čitatelje:

  • Opće informacije, odnosno uvod u temu koja je na portalu obrađena ili poveznice na isto
  • Poveznice na glavne kategorije teme kojom se portal bavi i njezine potkategorije
  • Izabrani članak i/ili slika
  • Poveznice na druge portale (koristeći Šablon:Portali)
  • Poveznice na druge Wikimedijine projekte koji imaju više informacija o obrađenoj temi
  • Poveznice na određene, kvalitetne članke ili na zadatke kojima se može pomoći razvoju teme

Kako se uključiti[uredi | uredi kod]

Kao i Wikipediju općenito, i portale mogu uređivati svi. Uvijek su potrebni korisnici koji će održavati portale. Međutim, treba obratiti pažnju na rad drugih suradnika koji već uređuju portal. Ako želite sudjelovati u održavanju određenog portala kontaktirajte suradnike koji se njime već bave, upišite se na popis portala kao korisnik koji održava portal i prionite poslu!

Ostalo[uredi | uredi kod]