Wikipedija:Kategorija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Kategorizacija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kategorije - razlozi za, razlozi protiv i zaključak[uredi | uredi kod]

Razlozi za stvaranje kategorija[uredi | uredi kod]

Ukoliko nekome padne na pamet "pokriti" svojim člancima celo jedno područje (npr. Matematiku, planete Sunčevog sistema, itd.) vrlo je zgodno objediniti taj rad nekako, tako da svi lako možemo da vidimo koji su članci iz tog područja napisani. To možemo učiniti ručno, stvarajući popise koje ćemo ručno održavati (što je lako na početku, ali je dugoročno pogrešan pristup, jer ne pišemo članke samo mi, tako da popis valja ažurirati ne samo ako smo sami dodali neki članak zadanoj temi, nego treba povremeno proveravati da li je i neko drugi dodao neki članak temi, a nije znao da postoji popis članaka zadate teme), a druga mogućnost je osloniti se na automatsko kreiranje popisa članaka koji pripadaju određenoj temi. Dovoljno je na dnu stranice da se napiše [[Kategorija:Ime_kategorije]], i ako dotična kategorija još ne postoji, biće kreirana, ali tek kad odete na stranu kategorije i na njoj upišete osnovne podatke kategorija će biti vidljiva, a članak pridodat toj kategoriji.

Protiv kategorija[uredi | uredi kod]

Postoji stanovište koje tvrdi da je Wikipedia sama po sebi prekrasna, puna poveznica, i da je nametanje kategorija zapravo nasilje nad njom, jer onaj ko želi da dođe do informacija srodnih onima u članku koji upravo čita, treba samo da klikne na poveznice u članku. Takvo stanovište ima nedostataka iz bar jednog razloga:

  • neki članci na Wikipedii u sebi ne sadrže ni jednu poveznicu, time nisu ništa manje vredni od drugih članaka punih internih poveznica, no čitalac nema lakog načina da dođe do ostalih članaka iz istog područja na Wikipedii (mora koristiti neki vid pretraživanja);
  • nekoliko članak i sadrži poveznice, te poveznice ne moraju upućivati striktno na ostale članke teme koju članak obrađuje, nego mogu da upućuju na neke sasvim nove teme, u duhu Wikipedie

Zaključak[uredi | uredi kod]

Postaviti neki članak u kategoriju traži vrlo malo vremena, a potencijalna korist za čitaoca (razlog zbog kojeg je Wikipedia i stvorena) je velika -> ukoliko neka tema nema svoj specijalizovani popis važnijih članaka, kategorija je jednostavno rešenje. Zato se, svi oni korisnici Wikipedie koji bilo da pišu nove artikle na Wikipedii ili uređuju postojeće, upućuju da provere da li članak koji uređuju pripada nekoj kategoriji. Ukoliko ne pripada, slobodno ga dodaju u odgovarajuću kategoriju.


Uputstvo za pravljenje kategorija[uredi | uredi kod]

Smernica bi mogla da bude ne kreirati kategoriju ako će u njoj biti manje od pet članaka, i stvarati smislene kategorije, npr. "Glavni gradovi" ili "Gradovi Srbije" su dobri primeri, "Rođeni 10000. pne.", "Umrli 10000. pne." "10000 pne." su loši primeri, jer kako utvrditi ko se rodio, umro ili što se uopšte dogodilo godine 10000. pne.?

Glavne smernice[uredi | uredi kod]

  • Ukoliko na Wikipedii postoji desetak ili više članaka nekog područja koji ne pripadaju nijednoj kategoriji, to predstavlja dovoljan razlog za stvaranje nove kategorije, primer su zodijački znaci, ima ih 12 i sasvim je ispravno za njih stvoriti posebnu kategoriju.
  • Ukoliko neka postojeća kategorija preraste 50, 100 ili 200 članaka, vreme je da se razmotri njeno deljenje/stvaranje novih kategorija. Neke kategorije je lako podeliti, neke nije. Primer je ako pišete članak o fudbaleru neke zemlje stavićete ga u opštu kategoriju Kategorija:Fudbaleri ali ako pišete o nekoj reprezentaciji ili klubu i želite da opišete više igrača u posebnim artiklima, sasvim je opravdano napraviti kategoriju naprimer Kategorija:Fudbaler (Urugvaj), a nju staviti u kategoriju fudbaleri, ali nemojte da fudbaleri budu usamljeni u svojim kategorijama po zemljama, odnosno da bude po dva tri fudbalera u kategoriji. Bolje ih je sve staviti zajedno u jednu.


  • NE kreirati kategoriju ako će u njoj biti manje od pet članaka (npr. kategorija Krug kao matematički pojam ima će najviše dva članka: krug i kružnica)
  • NE kreirati kategoriju ako u njoj ima manje od pet članaka (npr. kategorija Martinik može imati na stotine članaka, no dok je na srpskoj Wikipedii jedan jedini mikro-članak o Martiniku, takva kategorija nam ne treba)
  • NE kreirati besmislene kategorije (gornji primer Rođeni 10000 pne. dobro oslikava situaciju, jer možemo biti sigurni da se te godine rodilo mnogo ljudi, neki su možda čak bili i značajni, no koji su to?)

Sortiranje unutar kategorije[uredi | uredi kod]

Ukoliko želite da se članci sortiraju samo po imenu nemate nikakvih problema upišite je na sledeći način [[Kategorija:Ime_kategorije]] ali ako želite da neki tekstovi budu lakše dostupni , primer popis rasa pasa i klasifikacija onda primenjujete mali trik [[Kategorija:Ime_kategorije|!]]. Obratite pažnju na položaj znaka uzvika: iza imena kategorije ide uspravna crta pa primer u ovom slučaju znak uzvika. To automatski izdvaja artikl na početak strane. pogledaj primer Kategorija:Rase pasa. Primetićete da ide prvo znak uzvika pa zvezdica pa ostali karakteri.

Popis redosleda važnosti po karakterima:

  • !"#$%&'()*+,-./0123456789:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_'abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~
  • Kao što ste mogli primetiti ide prvo znak uzvika. Međutim, mora da se napomene da ispred njega ide u sortiranju prazno mesto, znači ako posle uspravne crte ostavite prazno, pa zatvorite zagrade, članak će biti na prvom mestu ispred svih.
  • Razne su mogućnosti ali predlažemo da ovde koristite * (zvezdicu) i ! (znak uzvika) kao osnovne karaktere prilikom sortiranja, a sve zbog lakše upotrebe šablona sadržaja o kome će biti reči u sledećem delu.

Tabela sadržaj u kategorijama[uredi | uredi kod]

Ukoliko u nekoj kategoriji ima više od 200 artikala , sadržaj kategorije se smešta na više strana, što otežava pronalaženje određenog članka koji počinje na neko slovo koje nije izlistano na početku. Zato se u vrh stavlja sadržaj sa slovima i levim klikom na traženo slovo dobićete izlistane sve članke koji se nalaze u kategoriji, a počinju određenim slovom. Primer možete videti u vrhu ove strane Kategorija:Rase pasa.

  • Tabelu sadržaj u kategorijama nije teško postaviti samo upišite na vrh strane {{Sadržaj kategorije}}, naravno sa velikim zagradama, i tabela će se sama postaviti, što će olakšati pretraživanje velike kategorije.

Kako pratiti promene u određenoj kategoriji[uredi | uredi kod]

Ukoliko ste specijalizovani pisac za određenu kategoriju i ili samo ljubitelj određene teme dobro je znati kako da pratite promene samo u jednoj kategoriji. Naprimer kategorija Kategorija:Rase pasa (nije obavezno da bude ta) mogu biti pisci i ili leptirovi, ali da bi izbegli gužvu sa osnovne strane skorih promena gde može da bude i više stotina promena u jednom danu, pogledajte rešenje za taj problem: Razgovor:Klasifikacija rasa po azbučnom redu. Ovde ćete videti komplikovanu stranu za praćenje promena u člancima o psima na više jezika. Sada možete da pratite ko je šta menjao ili dodavao na vašim ominjenim tekstovima i to izdvojeno po kategorijama. Nema potrebe za svim onim jezicima to je samo bio primer. Postoji i strana koja se zove moja lista nadgledanja ali ona je za veću grupu artikala. Ovaj način je usko specijalizovan. Nije loš ni za praćenje vandalizma na određenoj grupi artikala.

  • Primer kako se piše možete iskopirati odavde samo upišite vašu adresu, koju želite da pratite, i ime linka, kako hoćete da se prečica vidi, ali bez navodnika.
    • [http://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Recentchangeslinked&target=Kategorija: '''Ovde upiši ime kategorije bez navodnika'''&hideminor=0&days=30&limit=500 '''Ovde upiši kako hoćeš da link bude vidljiv, bez navodnika''']
  • &limit=500 , ako zamenite broj 500 sa nekim drugim do 2000 dobićete toliko zadnjih promena koji ste broj upisali, isto važi i za broj dana unazad koliko će prikazivati promene.
      • Nije loše na svoju stranu postaviti takve linkove kako bi sa jednog mesta lako pratili promene na artiklima za koje se interesujete, bez obzira koliko često posećujete Wikipediu.

Najčešće greške u korišćenju kategorija[uredi | uredi kod]

  • Novi Viki softver isključujnje mogućnost da se kategorija kategoriše sa istom kategorijom kojoj i ona pripada, zato Vas molimo da i Vi vodite malo računa o tome.

Pogledajte[uredi | uredi kod]

Gde pitati[uredi | uredi kod]

  • Pijaca je pravo mesto za postavljanje pitanja o kategorijama.

Kako obrisati kategoriju[uredi | uredi kod]