Wikipedija:Ime stranice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ime stranice je izraz koji se koristi kao referenca na svaku stranicu dostupnu na Wikipedijinom bazi podataka. Ime stranice se obično ne odonosi na virtual, kao Posebno i medijske stranie. Ime stranice je obično isto kao i prikazani naslov; prikazani naslov je prikazan na naslovnoj liniji, kraj vrha stranice, u velikom fontu. Ali prikazani naslov se može u manjoj mjeri razlikovati od imena stranice bez većih posljedica.

Imena stranica se koriste kao naslovi stranica, za navigaciju i pretraživanje stranice kao i za stvari kao što su transkluzija i supstitucija. Imena stranica također služe kao veze za imena stranica wikitekstu, ako su navedena u zatvorenim četvrtastim zagradama, kao [[Ime stranice]]. Ako se stranica preimenuje, isto se događa i sa imenom stranice.

Imena stranice su ista kao zadnji dio URL-a Wikipedinijinih stranica, tj. nakon posljednje oznake (/); osim ako dođe do prijevoda. Na primjer Glavna stranica Wikipedije nema naslov, ali se link može pronaći u posljednjem dijelu URL-a, kao [[Glavna_stranica]] ili [[Glavna stranica]]. MediaWiki software, koji pokreće Wikipediju, će sva slova, brojke i oznake URL-a protumačiti ispravno. Ali za stranice koje se odnose na bazu podataka revizija stranice, URL-ovi su različiti i može se povezati samo URL; URL označava ime stranice, ali i vrijednost oldid, u permanentnom i jedinstvenom obliku Page_name&oldid=value. V. Help:Historija stranice za više detalja.

MediaWiki software aktivira terminologiju imena stranica kada su uskladišteni aspekti imena u tri "magične riječi": {{NAMESPACE}},{{PAGENAME}}, and {{FULLPAGENAME}}.